Genkse schepen Ali Çaglar (CD&V) veroordeeld voor passieve corruptie

Schepen Ali Çaglar (CD&V) van Genk is door de correctionele rechtbank in Tongeren veroordeeld tot 18 maanden celstraf met uitstel en 6.000 euro boete, wegens passieve corruptie. Hij is voor tien jaar uit zijn rechten ontzet. Burgemeester Wim Dries (CD&V) reageert verbaasd.

Ali Çaglar moest zich samen met Fabrizio Muto, de voormalige president van de Hell's Angels van de chapter Genk, en de Nederlandse ondernemer Hendrik Pals voor de rechter verantwoorden voor passieve corruptie, valsheid in geschriften en het gebruik van een valse factuur. De Nederlandse ondernemer had in 2012 een factuur voor verkiezingsdrukwerk voor de schepen betaald, en die had dat niet bij zijn verkiezingsuitgaven vermeld. De voormalige Hell's Angel had daarbij bemiddeld.

Ook Muto en Pals zijn vandaag veroordeeld tot 18 maanden met uitstel en 6.000 euro boete. Voor Çaglar zijn de gevolgen uiteraard nog zwaarder. De schepen is ook voor 10 jaar ontzet uit zijn burgerrechten.

Burgemeester Wim Dries zag de uitspraak in de zaak van zijn partijgenoot niet aankomen: "Ik ben geschrokken over wat de rechters hebben beslist", zegt Dries. "Het lijkt me nu belangrijk dat in de eerste plaats Ali en zijn raadsman het vonnis volledig doornemen. Om vervolgens de juiste beslissingen te nemen rond eventuele verdere stappen." Çaglar zelf heeft wel al aangekondigd dat hij in beroep gaat tegen het vonnis.

De bevoegdheden van Caglar werden tijdelijk door de andere CD&V-schepenen overgenomen, omdat de partij het niet aangewezen vond om de schepen in deze legislatuur nog te vervangen. Het is nog onduidelijk hoe het binnen de Genkse CD&V verder moet. "Ik heb op dit moment nog geen uitgebreid contact kunnen hebben met Ali noch met onze partij en de collega's van het schepencollege", aldus burgemeester Dries. "Ik wil dit eerst grondig bekijken en bespreken."

Meest gelezen