Video player inladen...

Turken in ons land kunnen nu al stemmen: "Race voor Erdogan is zeker nog niet gelopen"

Vanaf vandaag tot en met 19 juni kunnen 140.000 Turken in ons land hun stem uitbrengen voor de Turkse parlements- en presidentsverkiezingen die doorgaan op 24 juni. "Op sociale media werden harde woorden niet geschuwd, maar in het algemeen ging het er minder scherp en minder uitgesproken aan toe", zegt VRT NWS-buitenlandjournalist Jens Franssen in "De ochtend" op Radio 1. 

Dat het er nu rustiger aan toe gaat dan vorig jaar, heeft volgens Franssen alles te maken met het thema van deze verkiezingen. "Vorig jaar ging het erover of de Turken voor of tegen de invoering van een machtig presidentieel systeem zijn, naar Frans en Amerikaans voorbeeld. Nu zijn er verkiezingen waarin veel meer stemmen en veel meer kandidaten aan bod komen", zegt Franssen.

Dat heeft ook te maken met het feit dat het dubbele verkiezingen zijn: parlementsverkiezingen én presidentsverkiezingen.  "Algemeen wordt verwacht dat de huidige president Erdogan in pole position zit om zichzelf op te volgen. Maar een van de zes andere kandidaten is in een tweede ronde zeker niet kansloos", aldus Franssen.

Invloed van Europese Turken op stembusgang?

In Europa zijn er ongeveer drie miljoen Turken die kunnen gaan stemmen en doorgaans brengen zij een regeringsgezinde stem uit, in dit geval dus een stem in het voordeel van Erdogan.  "In ons land is dat zelfs heel uitgesproken", weet Jens Franssen. "Bij de verkiezingen van vorig jaar stemden 77 procent van de Turken in België voor méér macht voor de president, dus voor Erdogan. Ook al zijn er altijd uitzonderingen - denk aan het Verenigd Koninkrijk waarin meer mensen tegen meer macht voor de president stemden", aldus Jens Franssen.

Beluister hier het gesprek met Jens Franssen

Meest gelezen