Video player inladen...

As van Stephen Hawking bijgezet in Westminster Abbey, naast Newton en Darwin

In Westminster Abbey in Londen heeft de urne met de as van Stephen Hawking een plaats gekregen tussen Isaac Newton (1643-1727) en Charles Darwin (1809-1882). Engeland eert daarmee de fysicus die drie maanden geleden overleed.

Anglicaanse dienst

Acteur David Walliams, astrofysicus  en televisiepresentator Brian Cox,  astronaut Tim Peake, Nobelprijswinnaar Kip Thorne en acteur David Cumberbatch, die gestalte gaf aan Stephen Hawking in de film over diens leven, en  duizend  mensen uit het publiek (aangewezen door een loterij)  woonden de dienst bij. Het was een anglicaanse dienst, opmerkelijk voor een man die zichzelf een overtuigd atheïst noemde.

A brief history of time

Hawking, die sinds zijn eenentwintigste leed aan de spierziekte ALS, stierf in maart op 76-jarige leeftijd. Hij was volledig verlamd en kon alleen nog communiceren via een spraakcomputer op zijn elektrische roelstoel. Bekendheid verwierf hij door zijn werk over het heelal, de tijd en zwarte gaten. In 1988 publiceerde hij het boek A Brief History of Time, dat een bestseller zou worden.

Groot schrijn

Westminster Abbey is een groot schrijn voor al wie iets voorstelde in de geschiedenis van Engeland. Er liggen koningen en koninginnen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers. Hawking heeft er nu een plaats gekregen naast Isaac Newton, de ontdekker van de zwaartekrachtwetten, evolutiebioloog Charles Darwin en Ernest Rutherford, de fysicus die de structuur van het atoom blootlegde.

Boodschap van vrede en hoop

Gemini Observatory/AURA illustration by LYNETTE COOK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Na de dienst is een opname van de stem van Hawking, op muziek gezet door de componist Vangelis, de ruimte ingestraald. Volgens de familie is het "een boodschap van vrede en hoop".  Ze wordt naar het dichtstbijzijnde zwarte gat gestuurd,  de 1A 0620-00, op meer dan drieduizend lichtjaren hiervandaan.

AP2013
Video player inladen...

Meest gelezen