De Block over lobbywerk tabaksindustrie: "Ze mogen proberen, maar ik ben daar resistent voor"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat sigaretten in 2020 alleen nog in neutrale pakjes worden verkocht, maar dat wil de sector koste wat kost vermijden. De industrie start met een lobbycampagne tegen De Block, die van zich afbijt.

Als het van minister De Block afhangt, zijn sigaretten en tabak vanaf 2020 alleen nog verkrijgbaar in neutrale verpakkingen. Die bevatten in principe geen logo's of felle en herkenbare kleuren. 

De maatregel komt een van de komende weken op de ministerraad, maar De Block heeft de tabaksindustrie al op de hoogte gebracht. Omdat de beslissing nog moet genomen worden, krijgt de industrie de kans om zwaar te lobbyen tegen de plannen van de minister, en volgens "Het Nieuwsblad" is ze dat ook van plan. De sector wil volgens de krant parlementsleden en vicepremiers benaderen in de hoop de neutrale verpakking nog tegen te houden. 

Ze mogen proberen, maar ik ben resistent tegen lobbywerk van de tabaksindustrie.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid (Open VLD)

Minister De Block laat weten dat ze zich niet zal laten beïnvloeden door de sector: "Ze mogen proberen, maar ik ben resistent ben tegen lobbywerk van de tabaksindustrie." Al bestaat volgens Luk Joossens van de Association of European Cancer Leagues de kans wel dat de invoering van de neutrale verpakkingen toch vertraging oploopt. "Tabaksbedrijven zijn erg bedreven in het beïnvloeden van de politiek. Volksgezondheid had moeten wachten met het verwittigen van de sector tot er een consensus was binnen de regering. Die is er nu nog niet en dus staat de deur open voor pogingen tot sabotage."

Filip Buntinx van de federatie van sigarettenproducenten in België (Cimabel) ontkent dat er een grote lobbycampagne op poten is gezet, al gebeurt lobbyen "in elke sector". "Elk bedrijf heeft natuurlijk wel zijn contacten met politieke stakeholders, op alle niveaus", zegt Buntinx. "Dat is bij ons niet anders dan in pakweg de energiesector. We gaan die contacten aanspreken en hen onze bezwaren voorleggen."

Meest gelezen