Video player inladen...

Carrefour schrapt 950 jobs in plaats van 1.233 jobs

Na 4 maanden sociaal overleg heeft de directie van Carrefour België een protocolakkoord getekend met de sociale partners over haar herstructureringsplan. Volgens dat akkoord verdwijnen er 950 jobs in plaats van 1.233 jobs. 

Eind januari zette Carrefour in ons land 1.233 jobs op de helling: 1.053 in de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel. De groep wilde besparen om meer te investeren in e-commerce, verse voeding en de Carrefour-huismerken. 

Nu, na 4 maanden sociaal overleg is er een akkoord bereikt tussen bonden en directie. Het belangrijkste element daarvan is dat er geen 1.233 jobs worden geschrapt, maar 'slechts' 950. Die 'winst' is volledig gevonden bij de winkels, waar nu maar 770 jobs verdwijnen.

Zo blijven de hypermarkten van Genk en Belle-Ile (Angleur) toch open, maar dan als Carrefour Market. Ook de hypermarkten van Westerlo, Brugge St.-Kruis en Haine-St-Pierre worden omgevormd tot Carrefour Market. Hun oppervlakte zal ook minder drastisch worden verkleind. De oppervlakte van de hypermarkt van Turnhout zal uiteindelijk niet worden ingeperkt.

Naakte ontslagen vermijden

Het doel van het akkoord is ook om zoveel mogelijk naakte ontslagen te vermijden. Zo krijgen vrijwillige vertrekkers een "interessante financiële vergoeding", zullen mensen de keuze krijgen om eventueel in een andere winkel of vestiging aan de slag te gaan en wordt er een "eindeloopbaantijdskrediet" ingevoerd waarmee alle 55-plussers bij Carrefour halftijds kunnen gaan werken.

De toepassing van het fameuze SWT-stelsel (vergelijkbaar met het vroegere brugpensioen, red.) voor 56-plussers was al eerder bekend geraakt en heeft al voor de nodige politieke heisa gezorgd.

Volgens het akkoord zouden die 950 jobs "in golven" verdwijnen, tussen november van dit jaar en eind juni volgend jaar. "Wij zullen de nodige inspanningen doen voor outplacement, dat wettelijk verplicht is, maar ook voor de eventueel noodzakelijke, bijkomende opleidingen", zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve.

Video player inladen...

Meest gelezen