Duitse minister Binnenlandse Zaken ontslaat hoofd van Duits vluchtelingenbureau

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, heeft het hoofd van het Duitse Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (Bamf), Jutta Cordt, ontslagen. Het Bamf is onder vuur komen te liggen in verband met de behandeling van asielaanvragen.

Seehofer (CSU) had eerder van de week in kleine kring een "diepgaande hervorming" aangekondigd bij het Bamf, schrijft Der Spiegel. Het ontslag van Jutta Cordt zou nu de eerste stap daarvan zijn. 

Seehofer zou woensdag zijn beslissing aan Cordt hebben meegedeeld, en het nieuws is vandaag officieel bevestigd bij Binnenlandse Zaken. Samen met Cordt zou ook de vicevoorzitter moeten opstappen. 

Duitsland worstelt momenteel met een regeringscrisis door het migrantenvraagstuk. Seehofer wil een veel striktere houding aannemen dan Merkel, bijvoorbeeld door migranten meteen aan de grens terug te sturen als ze al asiel hebben aangevraagd in een ander Europees land. De tweespalt is des te opvallend omdat het gaat om twee zusterpartijen, het CDU van Merkel en het CSU van Seehofer. 

Seehofer heeft een groot migratieplan klaar van 63 punten. Hij wil een strenger beleid met het oog op verkiezingen in Beieren (waar het CSU actief is) in oktober. Seehofer vreest dat bij een voortzetting van de huidige politiek, extreem-rechts daarvan zou kunnen profiteren. Maar dat stelt hem dus lijnrecht tegenover Merkel.

Intussen willen bijna 9 op de 10 Duitsers dat niet-erkende asielzoekers sneller het land worden uitgezet, zo blijkt uit een peiling van de Duitse omroep ARD. 

Meest gelezen