Video player inladen...

Economische groei vertraagt, maar Nationale Bank blijft optimistisch

De economie zal dit jaar trager groeien dan verwacht. Dat zegt de Nationale Bank. Ze voorspelt voor een groei van 1,5 procent. Dat is minder dan verwacht, maar de bank blijft geloven in een stabiele verdere economische expansie. Gouverneur Jan Smeets spreekt niet van een vertraging, maar van een normalisering.

Volgens de Nationale Bank zal de Belgische economie in 2018 groeien met 1,5 procent. Dat is minder dan eerder vooropgesteld, maar de NBB blijft toch geloven in stabiele expansie. “Als de economie nu wat trager groeit, dan beschouwen we dat eerder als een normalisering na de heel sterke groei van vorig jaar. Er ontstaan stilaan ook een aantal spanningen op de arbeidsmarkt die de productie kunnen afremmen”, verklaart gouverneur Jan Smets. Hij ziet dat de rest van de eurozone in een gelijkaardige situatie zit.

Er zullen dit jaar nog eens 97.000 jobs bijkomen en de werkloosheid zit op zeven procent. Toch spreekt Smets van een krapte op de arbeidsmarkt. “Zeven procent is historisch gezien heel laag, maar het is eigenlijk nog te hoog. Om de werkloosheid verder naar beneden te krijgen, moeten we structurele hervormingen blijven doen”, zegt hij. “Er is al veel gebeurd, zoals de pensioenhervorming en de taks shift, maar we moeten op die golf verder surfen om onze arbeidsmarkt dynamischer te maken.”

De groeiende handelstarieven ziet de Nationale Bank met lede ogen aan. Vandaag kondigden de Verenigde Staten voor 50 miljard dollar invoerheffingen aan op producten uit China. Smets noemt handelsbelemmeringen een van de risico’s voor de economische groei. “Handelsbelemmeringen zijn zand in het radarwerk. Het is slecht voor de wereldeconomie en voor elke economie afzonderlijk.”

Meest gelezen