"Er zal iemand voor die extreem hoge gsm-rekening moeten opdraaien"

Een minicruise van het Duitse Kiel naar de Noorse hoofdstad Oslo viel voor een gezin uit Berlijn ietwat duurder uit dan ze vooraf gepland hadden. En dat had alles te maken met het feit dat hun 12-jarige zoon een paar video’s op zijn mobieltje bekeken had. Hij had de beelden namelijk binnengehaald via de satellietverbinding van telecomoperator Telenor Maritime. De rekening bedroeg uiteindelijk 12.000 euro. Intussen werd een nieuw -lager- bedrag door de operator voorgesteld. "Maar betaald zal er moeten worden", zo klinkt het alvast.

Door een paar filmpjes te bekijken verbruikte de jongen 470 MB, voor 12.000 euro dus. De advocaat van het Berlijnse gezin omschreef de oorspronkelijke rekening als "strijdig met de goede zeden".

Vivien Rehder van de consumentenorganisatie Schleswig-Holstein op nieuwswebsite Kieler Nachrichten: "Als men een dergelijke rekening in zijn bus krijgt, is het goed om niet onmiddellijk te betalen. Zoek eerst het nodige advies op, onder meer welke mogelijkheden er zijn om tot een nieuw vergelijk over de prijs te komen. Want die mogelijkheden zijn er wel degelijk."

Dit is echt wel extreem, wat dit gezin overkomen is

De operator heeft intussen de prijs verlaagd tot 5.000 Euro, maar ook dat bedrag wil de advocaat nog aanvechten.

Betaald zal er in ieder geval moeten worden, want de kosten zijn gemaakt, ook al vallen die veel hoger uit dan wanneer het internet op het vasteland gebruikt wordt. "Op onze website staat wel degelijk dat als je op zee het internet wil gebruiken hoge kosten kunnen volgen. Daarom raden we onze reizigers altijd aan alvorens het schip te betreden zich goed te informeren, in de eerste plaats bij hun eigen telecomoperator", aldus Dirk Hundertmark van de rederij Color Line, "Maar toegegeven, dit is echt wel extreem, wat dit gezin overkomen is."

Meest gelezen