Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Ex-FBI-baas James Comey ging buiten zijn boekje tijdens onderzoek naar e-mails Clinton"

Ex-FBI-baas James Comey heeft "serieuze inschattingsfouten gemaakt" toen hij het onderzoek naar een private e-mailserver van Hillary Clinton opnieuw opende tijdens de presidentsverkiezingen. Dat staat in een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Maar uit politieke overtuiging, handelde hij niet, zo besluit het rapport. 

Hij kwam in het oog van een politieke storm te staan toen hij elf dagen voor de presidentsverkiezingen in de VS een brief stuurde naar het Amerikaanse Congres waarin hij zei dat hij het onderzoek naar de private e-mailserver van toen presidentskandidate Hillary Clinton zou heropenen. We hebben het over James Comey, op dat moment nog baas van de FBI. Dat onderzoek had hij een aantal maanden daarvoor nog afgesloten, met als conclusie dat Clinton 'extreem onvoorzichtig' was geweest maar dat ze niks illegaal had gedaan.

De democraten en Hillary Clinton hebben de interventie van Comey zo kort voor de verkiezingen altijd gezien als een politieke demarche die haar de verkiezingsoverwinning heeft gekost.  Een paar dagen voor de verkiezingen liet de FBI-baas uiteindelijk weten dat er 'niks nieuws' was gevonden, maar volgens het Clinton-kamp was het kwaad intussen geschied.

In een lang verwacht onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie staat nu dat Comey de hele zaak erg onzorgvuldig heeft aangepakt en dat hij 'serieuze inschattingsfouten' heeft gemaakt, toen hij z'n brief naar het Congres stuurde.

Comey brak drastisch met FBI-regels en normen tijdens het onderzoek naar Hillary Clinton

rapport Amerikaans ministerie van Justitie

But my emails

Bijzonder pijnlijk voor Comey is het feit dat het rapport aantoont dat de man zelf gebruik maakte van een onbeveiligde gmail-account om FBI-zaken te regelen. Nog pijnlijker wordt het wanneer het rapport poneert dat Comey dat deed terwijl hij het onderzoek voerde naar Hillary Clinton en haar gebruik van haar private e-mailserver.

Volgens de ex-FBI topman verstuurde hij geen geheime informatie via zijn Gmail-adres, maar enkel informatie die toch publiek zou worden, zoals speeches. Desalniettemin oordeelt het ministerie van Justitie nu dat het gebruik van dat privé-adres niet 'conform FBI-regels' was.

Hillary Clinton zélf reageerde intussen via Twitter.

Geen politieke voorkeur

Het onderzoek toont ook aan dat de onderzoeken die de FBI voerde tijdens de presidentsverkiezingen niet besmet raakten door politieke motieven van de instelling zelf.

Al zullen critici zich wel verlekkeren dankzij volgend pittig detail. Peter Strzok, die lange tijd een van de hoofdonderzoekers was in het onderzoek naar Rusissche inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, had een affaire met een andere FBI-agente, Lisa Page. Dat is intussen algemeen bekend in de Verenigde Staten.

Neen. Neen, hij zal het niet worden. Wij zullen hem stoppen

FBI-agent over de kans of Trump de verkiezingen zou winnen

Maar in het onderzoek staat nu dat uit sms-verkeer blijkt dat Strzok tegen Page gezegd heeft dat Trump geen president zou worden, want: 'Neen. Neen hij zal het niet worden. Wij zullen hem stoppen.'

Op die manier zit er stof genoeg in het rapport voor de aanhangers van Hillary Clinton om te claimen dat ze onrechtvaardig behandeld is tijdens de verkiezingen. Maar ook de achterban van de Amerikaanse president zelf zullen elementen uit het onderzoek gebruiken om hun eigen zaak te blijven bepleiten. En zo zal het rondje modder gooien in de Amerikaanse politieke arena nog enige tijd doorgaan.

Meest gelezen