Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Francken: "Wie illegaal komt, verspeelt zijn recht op asiel"

In een interview met Het Nieuwsblad stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voor om geen asiel meer te verlenen aan mensen die op een illegale manier Europa binnenkomen. In een gesprek met VRT NWS herhaalt hij die woorden, maar zegt hij ook dat hij mensen op een smokkelboot wil blijven redden. "Alleen zullen ze Europa niet meer binnen mogen."

De staatssecretaris vertelde gisteren in "De afspraak op vrijdag" dat hij de illegale migratie wil stoppen. "Want dat loopt echt fout af voor iedereen", zegt Francken. In Het Nieuwsblad maakt hij die woorden concreet. Hij stelt voor om geen asiel meer toe te kennen aan mensen die illegaal Europa binnenkomen. 

Francken ziet drie elementen. "Eerst en vooral stopt de illegale migratie, ten tweede moeten we gaan voor meer legale en veilige routes en ten derde moeten we zorgen voor meer opvang in de regio's. Dat gebeurt dan via subsidies, zodat het comfort in die kampen naar boven gaat." 

Asielloketten sluiten?

"Het huidige migratiemodel, op basis van conventies en Europese richtlijnen, werkt niet", vindt Francken.  "Dat draait in de soep. De migratiedruk op de buitengrenzen van het Europese continent gaat alleen maar toenemen."

Gaan de asiellokketen in de Europese hoofdsteden dan dicht, als mensen na illegale migratie toch geen asiel meer gaan krijgen? Volgens Francken zijn er altijd uitzonderingen mogelijk. "Denk bijvoorbeeld aan Europese asielzoekers. Daar zijn wel nog mogelijkheden."

In hoeverre valt zo een sluiting te rijmen met de Conventie van Genève? "Veel hangt af van hoe je dat organiseert, maar volgens mij is dat zeker mogelijk. Kijk maar naar Australië waar ze hetzelfde doen en dat land is volgens mij nooit veroordeeld", zegt Theo Francken.

We moeten meer échte vluchtelingen legaal binnenvliegen. Dat mag van mij méér en ruimhartiger zijn als we stoppen met illegale migratie

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

De staatssecretaris maakt zich geen illusies: de illegale migratie volledig tegenhouden zal niet kunnen. "Je kan ze wel stremmen en drama's vermijden zoals op de Middellandse Zee", luidde het in "De afspraak".

Zowel in "De afspraak op vrijdag" als in Het Nieuwsblad kijkt de staatssecretaris naar het Australische model.

"Wie illegaal per boot het land probeert binnen te raken, wordt teruggestuurd en krijgt geen asiel. Ze komen op een zwarte lijst te staan en komen Australië niet meer binnen. Sinds dat systeem bestaat, zijn er geen doden meer. Ik wil de slechte opvangcon­dities daar niet kopiëren - er moet meer geld worden geïnvesteerd in die centra - maar wel het principe: illegale migratie mag niet meer beloond worden. Anders stopt het nooit. Twee: meer echte vluchtelingen binnenvliegen met hervestigingsprogramma's van de UNHCR (de vluchtelingenvleugel van de VN) vanuit vluchtelingenkampen in de regio van conflicten. Zoals we nu al doen. De VN selecteert die vluchtelingen zelf."

Hij zegt in de krant ook dat Europa geen opvangplícht heeft voor mensen die homo zijn of politiek vervolgd worden. "Het is toch niet zo dat we alle homo's of anderen die worden bedreigd in Europa moeten opvangen? De conventie van Genève gaat over het niet verwijderen van ­bepaalde mensen. Maar we hebben geen actieve opvangplicht. Pas wanneer je op ­Europees grondgebied bent is dat zo."

"We komen met een duidelijk en eendrachtig standpunt"

Het gaat dus om persoonlijke voorstellen van Francken, hij spreekt in de krant niet namens de regering. Dat er geen eensgezind regeringsstandpunt over migratie is, betwist hij in "De afspraak": "We zullen met een duidelijk en eendrachtig standpunt komen." Erg concreet wordt hij niet, want hij houdt het bij de drie punten die premier Charles Michel (MR) eerder ook al naar voor schoof: betere bewaking van de buitengrenzen, akkoorden proberen te maken met landen in Noord-Afrika en een akkoord proberen te zoeken over interne verdeling van asielzoekers in de EU.

Als N-VA'er vind ik het een van onze grootste verdiensten dat we extreemrechts hebben klein gekregen in Vlaanderen, en dat zou ik graag nog lang zo houden

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

Zijn migratiebeleid beschouwt Theo Francken als cruciaal. "Als N-VA'er vind ik het een van onze grootste verdiensten dat we extreemrechts hebben klein gekregen in Vlaanderen, en dat zou ik graag nog lang zo houden", zegt hij. Waarom vindt hij dat? "Dat zijn verloren stemmen aan de verkeerde kant van de democratie."

Bekijk hier het migratiedebat in "De afspraak op vrijdag"

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De volledige uitzending van "De afspraak op vrijdag" kan u hieronder bekijken of beluisteren via podcast: 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen