Jonas Hamers / ImageGlobe

Goed nieuws: uw elektriciteitsfactuur wordt (een heel klein beetje) goedkoper

De elektriciteitsfactuur van Vlaamse gezinnen en KMO's wordt een heel klein beetje goedkoper. Geld dat ze jaren lang te veel hebben betaald onder de vorm van federale bijdragen krijgen ze vanaf volgende maand terug. Voor gezinnen met een gemiddeld verbruik gaat dit jaar over 3 euro, volgend jaar stijgt dat tot 6 euro. Voor zelfstandigen en kmo's kan het gaan over enkele duizenden euro's. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

De elektriciteitsfactuur is voor vele gezinnen in Vlaanderen een zware financiële last. Dinsdag bleek uit een studie van de VREG, dat is de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, dat er steeds meer afbetalingsplannen worden opgestart. Die factuur wordt vanaf 1 juli een klein beetje lichter.

Voorbije jaren teveel betaald

De voorbije jaren, van 2009 tot 2017, werden de federale energiebijdragen te hoog aangerekend.  Dat komt omdat de bijdrage werd berekend op de hoeveelheid stroom die wordt getransporteerd over het hoogspanningsnet. Elektriciteit wordt echter meer en meer lokaal geproduceerd (windmolens, zonnepanelen) en die stroom passeert niet langer via het hoogspanningsnet. De consumenten betaalden wel hun bijdrage op die lokaal geproduceerde elektriciteit, maar het werd niet doorgestort aan de hoogspanningsbeheerder Elia. Dat bedrag krijgen Vlaamse gezinnen en KMO's nu gecompenseerd laat de VREG, CREG en distrubitienetbeheerders weten. 

In totaal gaat het om een groot bedrag, zo'n 85 miljoen euro. Voor een gemiddeld Vlaams gezin betekent dat een korting van zo'n 3 euro voor dit jaar. Volgend jaar stijgt dat tot 6 euro. Voor zelfstandigen en kmo's kan dat oplopen tot enkele duizenden euro's.

Meest gelezen