Video player inladen...

Italië doet eigen voorstel voor hervorming Europees asielbeleid

Italië wil zelf een voorstel op tafel leggen om het asielbeleid in Europa te hervormen. Dat zei de Italiaanse premier Conte na een ontmoeting met de Franse president Macron. Dat bezoek werd bijna afgelast, omdat Macron de sluiting van de Italiaanse havens voor reddingsschepen van hulporganisaties scherp bekritiseerd had. Maar die plooien zijn gladgestreken, zei Conte achteraf.

De ontmoeting tussen de twee leiders duurde veel langer dan aangekondigd. Vermoedelijk moest eerst het geschil dat tussen beiden hing uit de lucht. Nadat Italië weigerde het reddingsschip de Aquarius met zijn meer dan 600 migranten en vluchtelingen aan boord te laten aanmeren in een Italiaanse haven, haalde Macron fors uit. Hij verweet  de Italianen cynisch en onmenselijk te zijn. Italië eiste daarop excuses, en dreigde het bezoek aan Macron af te gelasten. Die excuses kwamen er niet echt, maar na sussende taal van Macron ging Conte toch naar Parijs.

Macron en Conte spraken uiteraard vooral over het migratievraagstuk. Het Europese beleid zoals het nu is, werkt niet, erkende Macron. De zogenaamde Dublin-regels, die stellen dat asielzoekers asiel moeten aanvragen in het land waar ze de Europese Unie binnenkomen, moeten hervormd worden. Maar we moeten samenwerken aan een gezamenlijke Europese oplossing, zei hij. Italië heeft in de voorbije jaren een grote last gedragen op het vlak van migratie, zei Macron, en er is meer solidariteit nodig. Maar hij voegde eraan toe dat er het laatste jaar heel wat minder migranten en vluchtelingen naar Italië kwamen. Frankrijk krijgt trouwens meer asielaanvragen te verwerken dan Italië, zei Macron fijntjes.

Migratiebeleid radicaal veranderen

Maar ondanks het gesprek, leken de twee toch niet echt op dezelfde lijn te zitten. Conte kondigde een eigen voorstel aan voor de hervorming van de Dublin-regels. Het moet radicaal anders, zei hij. We moeten onze banden versterken met de landen van herkomst en de transitlanden, en daar Europese centra oprichten, waar mensen asiel kunnen aanvragen. En hij eiste opnieuw meer solidariteit van de andere Europese lidstaten. Wie in Italië aankomt, komt aan in de Europese Unie, zei hij. Wellicht legt Italië dus toch weer een spreidingsplan in een of andere vorm op tafel. En dat is onbespreekbaar voor een aantal landen, zoals Hongarije of Polen.

Macron en Conte spraken verder nog over de stabiliteit in de Eurozone en het Europese economische beleid. En ze kondigden een nieuwe top aan tussen beide landen, in de herfst in Rome.

Meest gelezen