Klimaatverandering doet vissen zo snel migreren dat wetgeving rond visvangst niet kan volgen

Door de opwarming van zeeën en oceanen verhuizen bepaalde vissoorten steeds sneller naar kouder water. Dat proces gaat tegenwoordig sneller dan dat de wetgeving rond visvangst kan volgen. Wetenschappers waarschuwen dat er daardoor nieuwe conflicten tussen landen kunnen ontstaan.

Visvangst is voor veel landen een belangrijke inkomstenbron en zorgde in het verleden al voor verschillende geschillen tussen landen. Daarom zijn er internationale afspraken vastgelegd over welk land waar mag vissen en hoeveel vis elk land mag vangen.

Maar onderzoekers van een nieuwe studie, die in het wetenschappelijk tijdschrift "Science" is verschenen, waarschuwen nu dat die afspraken snel achterhaald zijn. Door de klimaatopwarming gaan bepaalde vissoorten steeds sneller op zoek naar kouder zeewater. Zo snel dat de wetgeving rond visvangst niet kan volgen. Daardoor zouden nieuwe conflicten tussen landen kunnen ontstaan, volgens de onderzoekers. 

"De bestaande regels zijn opgesteld op basis van de bestaande leefgebieden van vissoorten en in de veronderstelling dat die niet veranderen", zegt Malin Pinsky, hoofdauteur van de studie en professor Ecologie van de Amerikaanse Rutgers University. "We weten ondertussen dat vissen wel andere gebieden opzoeken door de klimaatverandering."  

Andere vissoorten in 70 landen

De onderzoekers verwijzen bijvoorbeeld naar de "makreeloorlog" tussen IJsland en de Europese Unie, die al sinds 2007 aan de gang is. Makreel is steeds vaker te vinden in de koudere wateren rond IJsland. Daardoor zijn de lokale, IJslandse vissers meer op makreel beginnen te vissen. De IJslanders overschrijden sindsdien de vastgelegde hoeveelheid makreel die mag worden gevangen volgens de EU.  Het dispuut is nog steeds niet opgelost. 

In de studie is het gedrag van 892 commercieel belangrijke vissoorten geanalyseerd. Aan de hand van computermodellen werd berekend dat vissen elke 10 jaar zo'n 65 kilometer verder migreren. Als er niet snel een daling komt van de uitstoot van broeikasgassen zullen zo'n 70 landen nieuwe vissoorten zien in hun zeeën tegen 2100.

De onderzoekers vragen daarom dat politici flexibelere regels rond visvangst opstellen, om zo conflicten in de toekomst te vermijden. 

Meest gelezen