McDonald's vervangt plastic rietjes door papieren in Britse en Ierse restaurants

De hamburgerketen McDonald's maakt komaf met plastic rietjes in zijn Britse en Ierse restaurants. Vanaf september zullen alle plastic rietjes vervangen worden door papieren exemplaren. McDonald's wil daarmee inspelen op de groeiende aandacht voor plastic vervuiling.

De voorbije maanden liep in enkele restaurants van de hamburgerketen in Groot-Brittannië een proefproject. Dat heeft nu tot de beslissing geleid om vanaf september in alle restaurants in Groot-Brittannië en Ierland de plastic rietjes te vervangen door papieren exemplaren. De volledige omschakeling zou volgend jaar rond moeten zijn.

McDonald's speelt daarmee in op de groeiende aandacht voor plastic vervuiling in onze zeeën, oceanen en rivieren. Het vormt een grote bedreiging voor vogels, vissen en zeezoogdieren, maar ook voor onze gezondheid.

De vraag om single-use plastic, plastic voor eenmalig gebruik, te vermijden, klinkt steeds luider. In april stelde de Britse regering al een verbod voor op rietjes en wattenstaafjes. Heel wat bedrijven wachten zo'n verbod niet af en nemen zelf al maatregelen, waaronder dus ook McDonald's.  

De meeste rietjes worden gemaakt van plastics zoals polypropyleen en polystyreen, stoffen die honderden jaren nodig hebben om af te breken als ze niet gerecycleerd worden. In de Britse restaurants van McDonald's worden elke dag 1,8 miljoen rietjes verbruikt. De Britse minister van Milieu Michael Cove verwelkomt de beslissing van de hamburgerketen.

Wat bij McDonald's in België?

McDonald's België kondigde recent een proefproject aan in 7 vestigingen in Brussel en Namen. Vanaf september zullen de plastic rietjes vervangen worden door papieren exemplaren. Bovendien verdwijnen de automatische dispensers en worden de rietjes uitgedeeld op vraag van de klanten.

Afhankelijk van de feedback van de klanten bekijkt McDonald's of en hoe het systeem in alle vestigingen van het land uitgerold kan worden.

Meest gelezen