Video player inladen...

Michel: "NAVO-top van juli geen deadline voor het F-16-dossier"

De Navo-top van juli is voor de regering geen deadline om te beslissen over de vervanging van de F-16's. Dat heeft premier Charles Michel (MR) verklaard na afloop van de ministerraad. Voor de regering de knoop doorhakt, zullen alle pistes worden geanalyseerd, ook het Franse voorstel dat buiten de voorziene procedure is binnengelopen en de verlenging van de levensduur van de F-16. De nieuwe deadline is midden oktober. Oppositiepartij SP.A reageert verheugd.

De ministerraad is het eens geraakt over de manier waarop ze de komende dagen, weken en maanden aan de slag gaat in het vervangingsdossier. Zoals bekend heeft de regering-Michel 3,6 miljard euro veil voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Vanaf 2023 verdwijnen de F-16's normaal gezien uit roulatie. 

Twee kandidaten zijn in de officiële vervangingsprocedure gestapt die de regering is opgestart: de F-35 van Lockheed Martin en de Eurofighter van Airbus. Buiten de procedure om kwamen de Fransen met een voorstel voor een strategisch partnerschap, rond de Rafale van de groep Dassault en de deelname aan het Frans-Duits project voor de ontwikkeling van een gevechtstoestel van de nieuwe generatie. 

Premier Michel gaf vandaag aan dat er een "minutieuze analyse" komt van wat op tafel ligt. Hij citeerde daarbij de langere inzetbaarheid van de F-16's, de biedingen die binnen de vervangingsprocedure zijn binnengekomen, maar ook het Franse voorstel. Wellicht zullen daarbij ook de juridische mogelijkheden tegen het licht worden gehouden. Dat had de premier overigens al in maart verklaard in de Kamer.

De premier zei ook dat de biedingen gelden tot midden oktober. Dat betekent dat de Navo-top van juli geen deadline meer is om een beslissing in het dossier te nemen. "We zullen zien waar we staan in de procedure, maar die top is geen ultimatum", zegt Michel. Opvallend is dat hij het woord nam over het dossier tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad en niet minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), hoewel die wel aanwezig was.

SP.A verheugd, Groen blijft kritisch

De SP.A, die al maanden aandringt om de piste van de verlenging van de levensduur van de F-16 te bekijken, reageert verheugd. "Wat SP.A al maanden vraagt en niet kreeg van minister Vandeput geeft regering nu wél: piste van verlenging #F16 wordt onderzocht", twittert Kamerlid en defensiespecialist Dirk Van der Maelen.

Lees verder onder de tweet.

Dat ook de Franse Rafale nu ook weer op de regeringstafel komt, is ook opmerkelijk. "Ook op dit punt krijgt minister Vandeput zijn zin niet", zegt Van der Maelen. "Het is duidelijk dat het de MR is die aandringt op de piste van  het onderzoek van de Rafale."

"De beslissing van de premier is een afgang voor minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), die - zonder politie-escorte - wandelen wordt gestuurd", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). "De beslissing van de regering zet immers voluit de deur open voor achterkamerpolitiek", aldus De Vriendt. "Er is geen procedure, noch garantie op objectiviteit en transparantie. Door alles op één hoop te gooien, zal het lobbywerk de komende maanden op volle toeren draaien." 

Meest gelezen