Video player inladen...

Bankkantoren met geldautomaten worden 's nachts gesloten na reeks plofkraken

Bankkantoren waarin zich geldautomaten bevinden, zullen de komende tijd 's nachts, vanaf 23 uur, worden afgesloten. Dat is beslist na een reeks van plofkraken, verspreid over het land. 

De financiële sector, verenigd in de de organisatie Febelfin, is vandaag in spoedberaad bijeengekomen nadat afgelopen nacht een plofkraak gepleegd was in Seneffe, in de provincie Henegouwen.

Het was al de vijfde plofkraak in enkele weken tijd. Bankensector Febelfin kwam daarom vanmiddag bijeen op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om te zien welke maatregelen genomen konden worden om plofkraken een halt toe te roepen.

Op die bijeenkomst is besloten dat geldautomaten die zich in bankkantoren bevinden, vanaf een bepaald uur sluiten. "Dat geldt voor de  banken die op het overleg aanwezig waren en we gaan een oproep doen naar alle banken om mee te doen", zegt Febelfin-topman Karel Van Eetvelt aan VRT NWS.  Concreet zullen de kantoren van KBC, ING, BNP Paribas Fortis, Belfius en bpost 's nachts afgesloten worden. Wie 's nachts geld wil afhalen, zal dat moeten doen bij automaten die zich buiten bevinden. 

Hoe lang de maatregel zal gelden, is nog niet duidelijk. Verder is ook afgesproken dat de politie de komende tijd ook meer aandacht zal hebben voor bankautomaten die mogelijk het doelwit kunnen zijn van dieven.  Febelfin heeft ook gevraagd aan justitie om duidelijk te maken dat dieven die plofkraken plegen zware straffen riskeren.

De plofkraak in Seneffe is dus de vijfde in een reeks. Begin deze week werd er nog een plofkraak gepleegd op een Bpost-kantoor in Boechout. Ook in Kinrooi, Buggenhout en Tielt-Winge zijn er de voorbije weken plofkraken gepleegd. Telkens gebruikten de daders  gas om de automaten op te blazen. 

Bankensector pleegt spoedoverleg met Jambon

Bankensector Febelfin laat weten deze namiddag samen te zitten met minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. "Voor de bankensector is het absoluut een prioriteit om deze plofkraken een halt toe te roepen", zegt Isabelle Marchand van Febelfin. Deze voormiddag zit de sector al intern samen met de veiligheidsdiensten van de banken om te kijken welke maatregelen er extra genomen kunnen worden. "Deze namiddag is er overleg gepland met het kabinet van Jambon om te zien welke extra maatregelen we kunnen nemen op korte en lange termijn."

We moeten maatregelen nemen om de plaag aan plofkraken te stoppen

Jan Jambon, Minister van Binnenlandse Zaken

Minister Jambon benadrukt het belang van het overleg. "Het is echt een plaag", zegt hij bij de start van het kernkabinet. "We moeten kijken welke maatregelen we kunnen nemen om hier het hoofd aan te bieden. Maar sowieso gaan we de maatregelen niet bekend maken, want dan kan je evengoed de handleiding doorgeven aan criminele bendes", besluit Jambon. 

Volgende week vrijdag komt er nog een groter overleg met het kabinet van Jambon, maar ook met het ministerie van Justitie, de politie- en veiligheidsdiensten. "Dat overleg heeft als doel om te gaan kijken wat er nu juist is gebeurd", zegt Marchand. "We zullen ook kijken welke maatregelen we extra kunnen nemen, ook op vlak van preventie, om die plofkraken zo snel mogelijk een halt toe te roepen. 

Na de eerste plofkraken hebben al heel wat banken extra maatregelen genomen met de veiligheidsfirma's waarmee ze samenwerken.

Meest gelezen