Video player inladen...

Nieuwe topman federale politie: "Binnenkort alleen nog maar politieman en -vrouw op straat mét smartphone in de hand"

De federale politie heeft een nieuwe topman: Marc De Mesmaeker heeft de eed afgelegd als nieuwe commissaris-generaal. In zijn eerste interview als baas van de federale politie legt hij zijn prioriteiten bloot: meer middelen, een nieuw veiligheidsplan én digitalisering bij de politie. "Binnenkort zal u op straat alleen nog maar politiemannen en –vrouwen zien met de smartphone in de hand."

De nieuwe topman bij de federale politie had een duwtje nodig om bij de politie te gaan, geeft hij zelf toe. Als vijftienjarige ging Marc De Mesmaeker naar de kadettenschool, maar vooral omdat zijn ouders dat graag wilden. 

Toch heeft hij nog geen dag spijt van het parcours dat hij de voorbije jaren heeft afgelegd. "Ik ben nu 34 jaar bij de politie. U zal zeggen dat ik geen jobhopper ben, maar ik heb niet de indruk dat ik twee dagen na elkaar hetzelfde heb gedaan." De kritiek dat hij tijdens zijn jarenlange carrière vooral achter een bureau gezeten heeft, pareert hij stellig. "Vergis u niet, van mijn laatste 10 jaren in de Wetstraat, was een kwart van mijn dossiers en dus een kwart van mijn tijd gelinkt aan operationele dossiers."

Je ziet tot wat een duwtje in de rug kan leiden

En sinds vandaag staat hij dus aan het hoofd van de heel omvangrijke organisatie die de federale politie is: "Je ziet tot wat een duwtje in de rug kan leiden."

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

"Ik wil een baas zijn die naast zijn personeel staat”"

Hij wil vooral een baas zijn voor álle politiemensen en hij wil ook tussen die mensen staan. "Ik wil de federale politie leiden zoals men dat doet in een lokaal politiekorps, 1 schip en 1 kapitein is de juiste combinatie denk ik. Een baas die naast zijn personeel staat. Een baas die er hopelijk in zal slagen om zijn personeel voldoende middelen te geven om hun dagtaak goed te kunnen uitvoeren in moeilijke omstandigheden." Hij beseft dat de opdracht zwaar zal zijn, maar met de motivatie van zijn korps zit het volgens hem wel goed. 

1 schip en 1 kapitein is de juiste combinatie denk ik

Wat wel meteen duidelijk is: De Mesmaeker zal niet aan de structuren van de federale politie morrelen: "Wat ik niet ga doen, is nog eens een nieuwe hervorming doorvoeren. Politiemensen moeten zich met de inhoud van hun job kunnen bezig houden. Elke volgende structurele hervorming is er één te veel. Ik denk niet dat dat de prioriteit is."

Prioriteiten? "Middelen, digitalisering en een nieuw veiligheidsplan"

Wat zijn die prioriteiten dan wel? Waar wil De Mesmaeker met andere woorden de volgende vijf jaar volop op inzetten? Een eerste prioriteit voor de topman zijn logischerwijs de middelen. "Voor alle duidelijkheid: er zijn wel middelen, ongeveer twee miljard waarvan de helft voor de federale politie. Maar er zijn ook diensten waar er tekorten zijn."

"Daarom ga ik wel bepaalde procedures en processen verbeteren. Zodat mensen en middelen sneller op het terrein kunnen zijn”. Concreet bedoelt hij daarmee dat de selectie- en de rekruteringsprocedures anders én sneller moeten. Nu moeten kandidaat-politiemensen soms maanden wachten om proeven af te kunnen leggen. “Ook de aankoopprocedures moeten sneller, en de begrotingsregels moeten eenvoudiger zodat de kredieten sneller vrijgemaakt kunnen worden", zegt De Mesmaeker.

Binnenkort zal u op straat alleen nog maar politiemannen en –vrouwen zien met de smartphone in de hand

Een andere prioriteit is de digitalisering. Ook daar wil De Mesmaeker volop op inzetten. "Binnenkort zal u op straat alleen nog maar politiemannen en –vrouwen zien met de smartphone in de hand. Zij moeten al hun handelingen ter plekke kunnen doen en alle info meteen ter beschikking hebben." Wat betekent dat dan? "Dat agenten verdachten bijvoorbeeld onmiddellijk kunnen identificeren, dat ze de nummerplaat meteen kunnen scannen om zo alle gegevens te hebben, dat ze alle bevragingen onmiddellijk kunnen doen… Het zal de werking vergemakkelijken, de veiligheid verhogen en soelaas bieden aan het capaciteitsprobleem."

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Een derde punt is het nieuwe Nationale Veiligheidsplan – waarin de belangrijkste fenomenen op een rijtje gezet zullen worden. Terreur en radicalisering blijven belangrijke thema’s waar De Mesmaeker op blijft inzetten. "We zitten nu op niveau twee en hopelijk blijft dat lang zo. Of er nog aanslagen volgen, is moeilijk te voorspellen. Maar het spreekt voor zich dat alle veiligheidsdiensten alle zeilen bijzetten om dat zoveel mogelijk te voorkomen." Hetzelfde geldt voor de resem veroordeelde terroristen of geradicaliseerden in de gevangenis die de komende jaren zullen vrijkomen. "We mogen niet wachten tot de dag dat ze vrijkomen. Er moet een scenario zijn hoe men die mensen zal monitoren. Daar zijn alle veiligheidsactoren volop mee bezig."

En ook hijzelf moet voor zijn politieagenten zorgen en – met Luik in het achterhoofd - hen zo veel mogelijk bescherming geven 

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Maar naast de terreur is er nog een fenomeen dat de politieaandacht volop zal nodig hebben: cybercrime en cybersecurity. "Een fenomeen dat u en mij en ook de politie dagelijks bezighoudt. De diensten zullen versterkt moeten worden, onder meer met extra personeel."

Bekijk hier de reportage uit "Terzake" over de nieuwe topman bij de federale politie

Video player inladen...

Meest gelezen