Nieuwe stoep? In Wemmel moeten ze het zelf betalen

In Wemmel houden de bewoners van de Robberechtsstraat en de Zijp best een spaarpotje achter de hand. De gemeente wil er de voetpaden opnieuw aanleggen, en door een oud belastingreglement draaien ze daar zelf gedeeltelijk voor op.

Een brede woning hebben in Wemmel kan je zo duur te staan komen. Want bij de aanleg van een nieuw voetpad word je als eigenaar belast naar gelang de breedte van je huis. Voor Johan Van Pottelbergh betekent dat een extra kost van ruim 1.000 euro. En dat had hij niet voorzien: "We waren van plan om onze badkamer te renoveren en ook onze zolder te isoleren. Nu komt er dus 1.000 euro bij, wat niet voorzien was in ons budget. Maar ik ben vooral boos over de communicatie van de gemeente. Vorige week was er een infovergadering over de werken en daar hebben we via via vernomen dat die belasting bestaat".

Afschaffen is moeilijk

Volgens burgemeester Walter Vansteenkiste gaat het om een erg oude belasting die in de meeste gemeenten is afgeschaft. Hij begrijpt het ongenoegen, maar zegt dat de belasting afschaffen niet zomaar kan: "Als je de belasting zou afschaffen discrimineer je burgers die bijvoorbeeld vorig jaar hun stoep hebben moeten betalen. Als we toch de belasting zouden afschaffen moeten we iedereen terugbetalen die de afgelopen tien jaar heeft betaald voor zijn stoep. Of we zouden tien jaar lang geen enkel voetpad meer mogen aanleggen, en ook dat lijkt me niet haalbaar".

Meest gelezen