Nog altijd geen verlengd penitentiair verlof voor gevangenen: evaluatie is nog niet rond

Vorige week besliste minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een week lang geen nieuw verlengd penitentiair verlof meer toe te kennen aan gedetineerden, tot het systeem geëvalueerd werd. We zijn nu een week verder, maar die evaluatie is nog niet afgerond. Het gevolg? Gevangenen mogen hun cel nog altijd niet verlaten in een week binnen/week buiten-regeling. 

Bij het systeem van verlengd penitentiair verlof kan een gedetineerde met een celstraf van maximaal tien jaar een week thuis doorbrengen, en een week in de gevangenis. Dat systeem heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vorige week even on hold gezet: de minister besliste om een week lang geen nieuw verlengd penitentiair verlof meer toe te kennen, tot de evaluatie van het systeem is afgerond. Het gaat dus enkel om nieuwe toekenningen. Gedetineerden die ervoor al een verlengd penitentiair verlof hebben gekregen, blijven wel in dit regime. 

We zijn nu een week later, maar het systeem is nog niet volledig geëvalueerd. Daarom wordt een verlengd penitentiair verlof ook de komende tijd geweigerd. Hoe lang? Dat is voorlopig niet duidelijk. Voor onbepaalde duur dus. 

Ook gedetineerden met radicaal profiel worden nog in de cel gehouden

Daarnaast besliste de minister vorige week ook om de toekenning van enkele uitgaansvergunningen en penitentiaire verloven te herroepen. Het gaat om gedetineerden die een radicaal of extremistisch profiel hebben en af en toe de gevangenis mochten verlaten, in afwachting van hun definitieve vrijlating. Geens wil op die manier eerst beter kunnen inschatten of ze een risico vormen. 

De maatregelen kwamen er na de schietpartij in Luik. Bij die schietpartij kwamen drie mensen om het leven. De schutter zat in de gevangenis, maar had penitentiair verlof gekregen en was daardoor tijdelijk vrij.

Meest gelezen