"De Rode Duivels winnen als ze onze IJslandse ploeggeest krijgen"

Wat doe je als je al een twintigtal jaar in België woont, maar je komt uit IJsland en uitgerekend die nationale ploeg krijgt ook hier veel sympathie voor de forse inzet en de speciale folklore op het veld? Maar je bent getrouwd met een Belg en je hebt hier grote Belgische (?) kinderen? Het is een spreidstand. Kookfenomeen Dagny Ros Asmundsdottir is als tweede auteur uitgenodigd in onze reeks over identiteit en nationalisme naar aanleiding van het WK voetbal.

opinie
Dagny Ros Asmundsdottir
Dagny Ros Asmundsdottir kwam als student van IJsland naar België, maar startte een carrière als kokkin. Ze raakte bekend toen ze deelnam aan "De slimste mens". Ze schreef meerdere kookboeken en presenteert kookprogramma's, onder meer bij Njam.

Ik ben uiteraard al lang in Belgie, het land dat me de kans gaf me te ontwikkelen tot wie ik nu ben. Mede dankzij onze IJslandse onverzettelijkheid en “geloof in eigen kunnen”, want als buitenlander is het hier geen evidentie.

Maar wat als straks IJsland tegen België speelt? Kiezen tussen IJsland en België? Aan de ene kant is dit erg moeilijk, aan  de andere kant lijkt het me logisch dat je nooit je roots mag verloochenen.

Aan de ene kant is dit erg moeilijk, aan  de andere kant lijkt het me logisch dat je nooit je roots mag verloochenen.

Daar ligt onze kracht. Niet opgeven en uitgaan van je eigen sterke punten, met respect voor de anderen. Zoals het respect voor de natuur, wat eigen is aan Scandinaviers.

Lehtikuva

Elke Ijslander is ook een beetje een vulkaan, waardoor we soms zaken realiseren die we zelf niet mogelijk achten!

Als Belgie speelt, supporter ik uiteraard voor hen. Net zoals mijn kinderen. En IJsland met Belgie vergelijken is zoals appelen en peren. Belgie heeft zo veel talent!

Als ze nu nog de Ijslandse ploeggeest krijgen, dan zullen ze onverzettelijk zijn. Dan geef ik hen kans om het WK te winnen.

Sinds het EK heeft iedereen sympathie voor mijn land. Volgens mij net omwille van de “kracht” die ze uitstralen en het geloof in eigen kunnen. De underdog wekt steeds sympathie.

 

Je ziet dat het voetbal de mensen ook weer geloof schenkt in eigen kunnen waardoor het ganse land terug groeit. 

En als IJsland de eerste ronde doorkomt, ... wie weet… dan zullen ze opnieuw zichzelf overstijgen. IJsland heeft ook een grote crisis doorgemaakt, dat weet iedereen. Maar je ziet dat het voetbal de mensen ook weer geloof schenkt in eigen kunnen waardoor het ganse land terug groeit. 

Mijn oudste zoon is een volbloed Viking en gaat zelfs naar de match  Ijsland  tegen Argentinië. Helemaal alleen!  Zo zijn we nu eenmaal. Maar in IJsland “kent iedereen iedereen”, dus hij zal ongetwijfeld wel soulmates tegenkomen! 

imago/Bildbyran

Mijn jongste zoon is half Belg, die zal steeds voor beiden supporteren, al weet ik niet voor wie hij zal zijn als ze tegen elkaar spelen…

Onze dochter -  ze is nog maar 7 -  zei spontaan dan ze voor elk land één helft supportert.  En dat de beste moge winnen.

Laten we afspreken dat we tegen elkaar de finale spelen. IJsland - België! Dat zou voor beiden al een overwinning zijn.

En dat de beste moge winnen 😊

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen