imago/Xinhua

"Oxfam moet door seksschandaal 18 miljoen besparen"

De hulporganisatie Oxfam gaat 16 miljoen pond (18 miljoen euro) besparen omdat de instroom van fondsen fel is teruggevallen. Dat schrijft de BBC . 

Oxfam kwam in opspraak in verband met seksfeestjes van personeel in Haïti, na de verwoestende aardbeving in 2010. Daardoor haakten tal van gulle gevers af. Nu wordt er ook een concreet cijfer geplakt op die financiële impact: zowat 18 miljoen euro. 

Oxfam zegt in een mededeling dat het heel erg betreurt dat het sommige van zijn hulpprogramma's moet terugschroeven: "We zijn er kapot van dat het verschrikkelijke gedrag van sommige van onze ex-medewerkers in Haïti, en fouten die we gemaakt hebben in de nasleep daarvan 8 jaar geleden, er nu zullen toe leiden dat we minder geld hebben om zuiver water, voedsel en andere hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben. We zijn al degenen die geld zijn blijven geven - onder meer 9 op de 10 van onze vaste donateurs - heel erg dankbaar dat ze ons in deze moeilijke tijden zijn blijven steunen." 

We zijn er kapot van dat we door de fouten van sommigen minder geld hebben om mensen steun te bieden die ze nodig hebben

De meeste besparingen zouden gericht worden op de hoofdkantoren en ondersteunende functies, zodat het echte veldwerk grotendeels buiten schot zou blijven. 

Er waren niet enkel de claims over seksfeestjes zelf: ook het feit dat Oxfam zelf er van zou hebben geweten, maar een en ander onder de mat probeerde te vegen, viel donateurs zwaar. Ook de Britse regering draaide de kraan dicht. Vier mensen werden uiteindelijk ontslagen bij Oxfam, en drie stapten zelf op.  Bij hen was ook de Belg Roland Van Hauwermeiren.

Volgens de BBC kon Oxfam vorig jaar rekenen op 408,6 miljoen pond aan inkomsten, waarvan er 303,5 miljoen pond naar liefdadigheidswerk ging. Het bespaarde bedrag zou dus om en bij de 4 procent van de totale inkomsten bedragen. 

Meest gelezen