Video player inladen...

Premier Michel over stakingsplannen spoorvakbonden: "Volledig onverantwoord"

De spoorvakbonden plannen volgende maand 12 stakingsdagen. Premier Michel noemt dat "volledig onverantwoord" en roept op tot overleg. Hij vindt dat passagiers van de NMBS niet gegijzeld mogen worden. De vakbonden zijn misnoegd dat niet alle spoorpersoneel is opgenomen in de lijst met zware beroepen.

De socialistische vakbond ACOD Spoor kondigt een stakingsaanzegging aan voor 48 uur vanaf donderdag 28 juni om 22.00 uur. Hij doet dat omdat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Treinreizigers kunnen zich ondertussen in het slechtste geval opmaken voor twaalf dagen van hinder op het spoor de komende maand. De NMBS hoopt dat overleg snel soelaas zal brengen en dat de reiziger zo min mogelijk hinder ondervindt, klinkt het in een korte reactie.

Premier Charles Michel reageert fors op de stakingsaankondiging. "Ik heb hier twee woorden voor: totaal onverantwoord." Hij roept om tot overleg en vindt dat "de passagiers van de NMBS niet gegijzeld mogen worden." (Lees verder onder de beelden).

Video player inladen...

Zware beroepen

De onvrede heeft te maken met de pensioenhervormingen van de federale regering. "Daardoor zal iedereen bij het spoor langer moeten werken en minder pensioen krijgen", zegt Ludo Sempels, voorzitter van ACOD Spoor. De spoorbond verwijst ook naar de "lijst" van zware beroepen bij het overheidspersoneel. Daarop staan spoorberoepen, maar niet allemaal. 

De spoorbond Metisp-Protect, kondigde woensdag nog een stakingsaanzegging aan voor maar liefst acht dagen. Die aanzegging kan leiden tot 24 urenstakingen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli. Metisp-Protect is een nieuwe vakbond bij het spoor. Hij kondigde eerder al eens meerdere dagen van staking aan, maar die plannen werden uiteindelijk afgeblazen.

Eerder deze week kondigde de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel ook al een staking aan (OVS, 24 urenstaking vanaf 27 juni om 22.00 uur). Ook treinbestuurdersvakbond ASTB wilde staken, maar die heeft zijn plannen vanavond ingetrokken. De verschillende eerdere aanzeggingen zijn gericht tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. De opwaardering moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders in de privé en bij de NMBS verdienen, kleiner maken.

Indien het tot een staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden.

Meest gelezen