Video player inladen...

Nieuwe stakingsaanzegging bij het spoor: 11 dagen spoorhinder in juni?

Er is opnieuw een stakingsaanzegging ingediend bij het spoor. De socialistische vakbond ACOD Spoor kondigt een stakingsaanzegging aan voor 48 uur vanaf donderdag 28 juni om 22 uur. Ze doet dat omdat het spoorpersoneel niet opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten. Treinbestuurdersvakbond ASTB kondigt dan weer aan dat zijn 48 urenstaking van de baan is.

De onvrede heeft te maken met de pensioenhervormingen van de federale regering. "Daardoor zal iedereen bij het spoor langer moeten werken en minder pensioen krijgen", zegt Ludo Sempels, voorzitter van ACOD Spoor. De spoorbond verwijst ook naar de "lijst" van zware beroepen bij het overheidspersoneel. Daarop staan spoorberoepen, maar niet allemaal.

Sempels zegt dat de vakbond het behoud wil van de zogenoemde tantièmes of loopbaanbreuken zoals vandaag, waardoor spoorwegpersoneel sneller recht heeft op een volledig pensioen.

11 dagen spoorhinder?

In het slechtste geval moeten de treinreizigers de komende maand  rekening houden met verschillende dagen van spoorhinder.  De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van CGSP, kondigde eergisteren nog een stakingsaanzegging aan voor maar liefst acht dagen. 

Die aanzegging kan leiden tot 24 urenstakingen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli. Metisp-Protect is een nieuwe vakbond bij het spoor. Hij kondigde eerder al eens meerdere dagen van staking aan, maar die plannen werden uiteindelijk afgeblazen.

Eerder deze week kondigde de Onafhankelijke Vakbond voor spoorwegpersoneel al een staking aan (OVS, 24 urenstaking vanaf 27 juni om 22 uur). Ook de treinbestuurdersvakbond ASTB kondigde een 48 urenstaking aan, maar die is intussen van de baan.

Die verschillende eerdere aanzeggingen zijn gericht tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. De opwaardering moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders in de privé en bij de NMBS verdienen, kleiner maken.

Indien het tot een staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden.

Trein Tram Bus: "schrik voor Franse toestanden"

De belangenvereniging Trein Tram Bus vindt het een heel ongelukkige situatie. "Ik hoop dat we niet in Franse toestanden terecht komen" vertelt Stefan Stynen, voorzitter van Trein Tram Bus. "Daar waren er al 36 spoorstakingen in 3 maanden. Dit is nefast voor de geloofwaardigheid van het spoor. Dit is de beste manier om mensen in de auto te jagen."

Video player inladen...

Meest gelezen