Video player inladen...

Trump voert taks in op "onfaire" Chinese import 

De Amerikaanse president Trump voert een importtaks in van 25 % op een aantal Chinese goederen. In totaal zal een pakket ter waarde van 50 miljard dollar worden belast. China kondigt evenredige vergeldingsmaatregelen aan. 

De dreiging van importtarieven op Chinese import hing al langer in de lucht. Volgens de regering-Trump bezondigt China zich aan intellectuele diefstal op grote schaal en aan oneerlijke concurrentie. Tot nu toe had het Witte Huis de plannen voor strafmaatregelen nog niet doorgeduwd. Mogelijk wou Trump de onderhandelingen met Noord-Korea, waarvoor hij Chinese steun kon gebruiken, niet in gevaar brengen. Nu vindt Trump dat de tijd rijp is om Peking verder onder druk te zetten. 

In een interview met Fox News lichtte de president zijn besluit meteen toe. "Weet je, wij hebben die geweldige brain power in Silicon Valley, en China en andere landen gaan aan de haal met die geheimen. We gaan die geheimen beschermen. Dat zijn de kroonjuwelen voor ons land."

Robots en sojabonen

De importtarieven zullen al snel worden toegepast. Vanaf 6 juli zal een pakket ter waarde van 34 miljard dollar worden belast, wat later zal een tweede schijf volgen van 16 miljard dollar. De Amerikaanse regering heeft een lijst opgesteld van meer dan duizend producten die onder de nieuwe maatregel vallen  - vooral machines, robots en technologie. Consumptie-artikelen zoals mobiele telefoontjes of televisietoestellen blijven gevrijwaard.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken kondigde meteen een antwoord aan. Het is wachten op concrete details daarover. Eerder al had Peking een lijst voorbereid van Amerikaanse producten die konden belast worden, waaronder sojabonen en vlees. Ook daar ging het om een lijst ter waarde van 50 miljard dollar. 

Handelsoorlog?

Het Amerikaans-Chinese handelsdispuut volgt op de tarieven die Trump eerder al instelde op de invoer van staal en aluminium. Die tarieven gelden ook voor de Europese Unie of voor de buurlanden Canada en Mexico. Daarmee lijkt de wereld weer een stap dichter bij een echte handelsoorlog. Economen en beleggers vrezen dat een langdurig handelsconflict de economische groei ernstig kan ondermijnen. 

Meest gelezen