Video player inladen...

Crisis in Duitsland: van "Wir schaffen das" tot "schaffen wir das"?

Zomer 2015. Met honderdduizenden komen ze over de Middellandse Zee vanuit Turkije op de Griekse eilanden aan: wanhopige Syriërs, Afghanen, op de vlucht voor oorlogsgeweld. Naar Duitsland willen ze, dwars door Europa. Hoewel de Dublinregels hen in Griekenland zouden moeten houden, trekken ze toch door naar het noorden. De spanning neemt toe, de druk op Duitsland ook. Merkel zegt “wir schaffen das” en opent de grenzen. Met speciale treinen komen ze in München aan. Toegejuicht door enthousiaste Duitsers. Maar al snel haalt de realiteit het ideaalbeeld in: er zijn opvangplaatsen te kort, draagkracht te kort. De ideale voedingsbodem voor een nieuwe partij, rechts van alle andere. De AfD, ooit een eurokritische partij, schoolt zich om tot een anti-migratiepartij  en met succes. De andere partijen zien het verlies met lede ogen aan, dus is het nu tijd, vinden ze bij de CSU, om het eigen rechtse profiel wat aan te scherpen. Tot ongenoegen van Merkel aan haar CDU.

Meest gelezen