AFP or licensors

Vroegere Trump-campagneleider Manafort moet de gevangenis in

Een federale rechter in Washington heeft het huisarrest waaronder Paul Manafort, de vroegere campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, stond, opgeheven en hem naar de gevangenis gestuurd.

Manafort (69) moet zich, waarschijnlijk in september, voor de Amerikaanse justitie verantwoorden voor bankfraude, fiscale fraude, witwassen van geld en illegaal lobbyen, maar bleef vrij op borg ter waarde van 10 miljoen dollar en onder huisarrest, met twee gps-enkelbanden op zich.

Rechter Amy Berman Jackson in Washington kwam daar vandaag op terug nadat advocaten van speciaal aanklager Robert Mueller in de Rusland-affaire hem hadden gezegd dat Manafort met zijn associé Konstantin Kilimnik (die banden met de Russische inlichtingendiensten zou hebben) probeerde twee getuigen voor zijn proces te beïnvloeden, aldus NBC News. Manafort heeft "misbruik" gemaakt van het zes maanden lang in hem gestelde vertrouwen, oordeelde de rechter.

Manafort heeft misbruik gemaakt van het in hem gestelde vertrouwen

Rechter Amy Berman Jackson

Voor Mueller is de beslissing een opsteker want hij had aangevoerd dat Manafort in de gevangenis thuishoorde om geen getuigen te kunnen beïnvloeden. "Ik wil niet doof blijven voor deze beschuldigingen", zei Amy Berman Jackson.

De Rusland-affaire draait erom of er "collusie" is geweest tussen het campagneteam-Trump en Moskou, en of Rusland de laatste presidentsverkiezingen heeft beïnvloed. Manafort houdt op alle punten vol onschuldig te zijn.

"Wow, ik wist niet dat Manafort hoofd is van de Onderwereld. Wat in verband met (de door Trump ontslagen FBI-baas, nvdr.) Comey, gekke Hillary (Clinton) en al die anderen? Zeer unfair", tweette Trump na de beslissing van de rechter. "Wat een streng vonnis voor Paul Manafort, die ook (oud-president) Ronald Reagan, (ex-senator en presidentskandidaat) Bob Dole en vele andere toppolitici en (verkiezings)campagnes heeft vertegenwoordigd."

Meest gelezen