Zin in levende standbeelden of waterspektakel? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Theater aan Twater

Nog vóór Boom wereldfaam verwierf als Tomorrowlandlocatie, was er al "Theater aan twater" (en neen, dat is geen tikfout). Dat festival aan de oevers van de Rupel (= twater) belooft voor deze 13e editie opnieuw de beste straatartiesten (= theater) naar Boom te halen. Meer dan 120 optredens voor een bescheiden bedrag, terwijl ook de Belgische kampioen busken wordt verkozen. 

Beeldig Lommel

Niet álle straatartiesten vindt u in Boom dit weekend, ook in Limburg wordt reikhalzend uitgekeken naar een weekend vol "levende beelden". Beeldig Lommel verwacht zo'n 60.000 bezoekers die het gratis festivalparcours in het centrum van Lommel volgen, langs de meer dan 80 artiesten uit binnen- en buitenland. Verwacht u aan kleurrijke acts uit Portugal, Oekraïne, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Oostenrijk, Polen, Argentinië en Bulgarije. 

De schoenen van Sint-Niklaas

Voor méér exuberante kostuums moet u vanavond in Oost-Vlaanderen zijn, want na Antwerpen en Brussel vindt u de op 2 na grootste modeopleiding in... Sint-Niklaas! Net zoals in Antwerpen (wat u in het artikel hiernaast kunt herbeleven) tonen de studenten hun creaties vanavond tijdens een druk bijgewoond defilé

Museum voor de Mechelaar

Laat u niet misleiden: hét feestelijke openingsweekend start pas volgende week vrijdag, maar vanaf nu zondag bent u al van harte welkom in het nieuwe stadsmuseum van Mechelen. Het Hof van Busleyden brengt het rijke, Bourgondische verleden van de stad opnieuw tot leven met behulp van authentieke beelden, schilderijen en een prachtig gerestaureerd stadspaleis.

Ankaŭ Esperanto domo malfermiĝas*

* ook het esperantohuis opent

Esperanto is nooit dé nieuwe wereldtaal geworden, maar de taal zonder uitzonderingsregels blijft fascineren. In ons land spreken naar schatting nog een paar honderd mensen de ontworpen taal. Wie er meer over wil weten kan vanaf vandaag terecht in het nieuwe Esperantohuis in Antwerpen.

Adele helpt u hieronder een handje, met "ha lo", de versie in Esperanto van haar bekendste hit:

Hildegard von Bingen in Leuven

Nog tot 22 augustus ligt een 850 jaar oud handschrift u op te wachten in Leuven. De Dendermondse Codex bevat een verzameling teksten en liederen van de 12e-eeuwse theologe en mystica Hildegard von Bingen. Dat Von Bingen belangrijk is geweest voor de katholieke kerk heeft de paus al in 2012 erkend, dat kunt u lezen in het artikel hiernaast.

Via allerlei omzwervingen is een verzameling van haar handschriften uiteindelijk in Leuven beland, waar de codex nu uitzonderlijk te zien is in de Maurits Sabbebibliotheek, samen met andere werken. Voor liefhebbers van (de geur van) heel oud papier.

Happen naar maatjes

Ook in West-Vlaanderen kunt u vandaag terecht, want straks arriveren de eerste maatjes in Blankenberge. Maatjeshappening, en dat mag u vrij letterlijk nemen. Ook in Brugge organiseren ze een Maatjesweekend. Smakelijk!

Meest gelezen