Zwarte vlaggen uit protest tegen stank in Harelbeke

In Harelbeke zijn er al maanden klachten over geurhinder maar het is nog altijd niet duidelijk waar de stank vandaan komt. De klachten komen van bewoners van de Collegewijk, op de grens van Harelbeke en deelgemeente Stasegem. Als het er begint te stinken, is het niet houdbaar en moet je naar binnen. Het stadsbestuur van Harelbeke wil snel een oplossing.

Buurtbewoners omschrijven de stank als een erg indringende ammoniakgeur. "Je kan niet in de tuin zitten en 's nachts moet je alle ramen sluiten", zegt Dirk Decaluwe. De geurhinder moet afkomstig zijn van chemicaliën die bedrijven gebruiken. "De stank is in vlagen. Het hangt af van de windrichting" zegt Marc Blomme. De buurtbewoners vrezen voor hun gezondheid en begrijpen niet waarom het probleem maar blijft aanslepen.

De stank komt vanuit de aanpalende bedrijvenzone. Het stadsbestuur van Harelbeke heeft studies besteld om te achterhalen welk bedrijf de oorzaak is. En ook de milieu-inspectie is ermee bezig. Schepen Inge Bossuyt: "We moeten 100% zeker zijn welk bedrijf het is. En dat duurt een tijdje."

Meest gelezen