Video player inladen...

Afghaanse militairen en taliban vieren samen, maar IS-aanslag verstoort staakt-het-vuren

In Afghanistan hebben militairen en taliban verbroederd tijdens het staakt-het-vuren dat werd ingesteld ter gelegenheid van het Suikerfeest, het einde van de ramadan. Toch werd het bestand ontsierd door een brutale zelfmoordaanslag in het oosten van het land, waarbij minstens 20 doden vielen. IS heeft de aanslag opgeëist.

Tientallen taliban-militanten kwamen naar de hoofstad Kaboel om met familie en vrienden de tweede dag te vieren van het Suikerfeest, het einde van de ramadan. Ook in andere steden werd verbroederd. Het leverde ongewone taferelen op, zoals taliban en militairen die samen selfies maakten. 

AFP or licensors

De Afghaanse president Ashraf Ghani kondigde aan dat hij het staakt-het-vuren zou verlengen, en riep de taliban op om hetzelfde te doen. Beide partijen waren overeengekomen om ter gelegenheid van het Suikerfeest de vijandigheden te staken.   

IS eist aanslag op

De president maakte vandaag ook bekend dat hij naar aanleiding van het Suikerfeest 46 gevangen talibanstrijders had vrijgelaten.

Kort na zijn toespraak ging het deze namiddag toch mis. In de provincie Nangarhar in het oosten van het land, op zo'n 25 kilometer van Jalalabad, blies een zelfmoordterrorist zichzelf op tijdens een bijeenkomst van vierende mensen -zowel burgers, veiligheidsdiensten als taliban. Minstens 20 mensen kwamen om het leven.

IS, dat vooral actief is in de streek rond Jalalabad en waarmee geen staakt-het-vuren was gesloten, heeft de aanslag opgeëist. Afghanistan is een van de nieuwe actieterreinen van IS geworden sinds de terreurorganisatie bijna volledig is verslagen in Syrië en Irak.

AFP or licensors

Meest gelezen