N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Wever waarschuwt N-VA voor "vals gevoel van ongenaakbaarheid": "Slechte peiling was wake-upcall"

"Mijn beste slechte peiling ooit", zo noemt N-VA-voorzitter Bart De Wever de recente peiling van Het Laatste Nieuws in diezelfde krant. Zijn partij zakt daarin plots van ruim 31 procent in 2014 naar 26 procent vandaag. En dat heeft een schok door de partij gejaagd, geeft De Wever toe. "Tegen dat effect kunnen geen tien donderspeeches op."

De Wever zegt in een interview in Het Laatste Nieuws niet goed te snappen waar die dip in de peiling vandaan komt. "Dit hebben we niet zien aankomen. Is het loos alarm? Gaat het om een eenmalige kronkel die bij de volgende peiling weer tegengesproken wordt? Of past dit in een trend?" 

Maar of de peiling nu klopt of niet, "zo'n peiling méét niet alleen de realiteit, ze creëert ook een realiteit", weet De Wever. "In die zin dat deze peiling een schok gejaagd heeft door de partij. Ik noem ze mijn beste slechte peiling ooit."

Wurgkoord

De N-VA-voorzitter spreekt onomwonden van een "wake-upcall". "Ik zeg niet dat we waren ingedommeld of dat we ons arrogant gedroegen, maar er was wel een zekere nonchalance in geslopen. Ik verwacht van iedereen bij ons opperste professionaliteit. Wat vandaag een los draadje in de Wetstraat is, kan morgen een wurgkoord zijn. Het voordeel van zo'n tegenvallende peiling is dat iedereen plots weer wakker is. Tegen dat effect kunnen geen tien donderspeeches op."

Ik zeg niet dat we waren ingedommeld of dat we ons arrogant gedroegen, maar er was wel een zekere nonchalance in geslopen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Als je keer op keer blijft stijgen in de peilingen, tot op het hoge niveau van 2014, dan zorgt dat onwillekeurig voor een vals gevoel van ongenaakbaarheid", klinkt het nog. "Dat je denkt: 'Wij winnen straks. Niemand die ons wat doet.' En dan trap je in een plas en blijkt die plots iets dieper dan gedacht. Daar sta je dan, met natte voeten."

Dash

Of het zou kunnen liggen aan de federale regering die niks meer beslist krijgt? "Het mag iets meer zijn, zeker de jongste maanden. Wat er op ons afkomt, gunt ons geen tijdverlies. Vandaar dat ik heb gezegd dat de dash uit de regering is. Ze is stilgevallen. En dat dreigt ons in 2019 zuur op te breken, want de kiezer ziet en voelt dat ook. Elke partijvoorzitter weet dat. Maar o schande als je dat hardop zegt."

Meest gelezen