Video player inladen...

CD&V niet opgezet met asieluitspraken Francken: "We moeten onze internationale verplichtingen nakomen"

Bij CD&V zijn ze niet opgezet met de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Francken vindt dat wie illegaal probeert het land binnen te geraken, sowieso z'n recht op asiel of opvang moet verliezen. Wouter Beke en Kris Peeters dienen hem van antwoord. Vlaams Belang heeft het over loze verkiezingsbeloften van Francken. Open VLD, SP.A en Groen reageren niet.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zegt in Het Nieuwsblad dat illegale migratie moet worden gestopt. Persoonlijk droomt hij van de Australische aanpak in Europa: wie probeert om illegaal Europa binnen te geraken, zou automatisch het recht op asiel verliezen.

"Sinds dat systeem bestaat, zijn er geen doden meer. Ik wil de slechte opvangcon­dities daar niet kopiëren - er moet meer geld worden geïnvesteerd in die centra - maar wel het principe: illegale migratie mag niet meer beloond worden. Anders stopt het nooit."

Er zijn heel duidelijke regels. Dat betekent: waar men in Europa aankomt, moet men asiel aanvragen

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Op de CD&V-campagnedag in Turnhout hebben voorzitter Wouter Beke en vicepremier Kris Peeters gereageerd op het "persoonlijke standpunt" van Theo Francken.

Beke zegt het eens te zijn met Francken over het feit dat er een eenduidige Europese aanpak nodig is van de asielproblematiek.  Maar: "Er zijn internationale verplichtingen. En ik heb de voorbije maanden ook prominente N-VA'ers gehoord die zeggen: 'Wij moeten onze internationale verplichtingen nakomen'. Dat lijkt mij de juiste lijn te zijn."

"Er zijn heel duidelijke regels. Dat betekent: waar men in Europa aankomt, moet men asiel aanvragen. Maar dat kan alleen lukken als er een grote Europese verantwoordelijkheid en solidariteit is. Het kan niet zijn dat er een aantal lidstaten al het werk doen en andere lidstaten terugplooien op zichzelf."

Beluister hieronder de reactie van Wouter Beke:

Peeters: "Helpt debat niet vooruit"

De regering werkt intussen een asielstandpunt uit voor de Europese top van eind juni. Kris Peeters zegt dat zulke persoonlijke proefballonnetjes die gesprekken niet vooruit helpen. "Ik denk dat het belangrijk is om binnen te regering daarover van gedachten te wisselen", aldus Peeters. "Dat België daar een duidelijk standpunt in heeft. Het heeft dus geen zin om ideeën te lanceren in persoonlijke naam, die het debat binnen de regering niet vergemakkelijken."

"Wat CD&V betreft: wij hebben daar duidelijke standpunten over. En als u die nog eens op een rijtje zet, zult u zien dat er toch een klein verschil is, om het zacht uit te drukken."

Volgens Peeters probeert N-VA met zulke standpunten van de lokale verkiezingen nationale verkiezingen te maken. "Lokale verkiezingen gaan over lokale uitdagingen en die moeten ook lokale oplossingen krijgen."

Loze verkiezingsbeloften

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is het helemaal eens met het voorstel van Francken, maar zegt dat het alleen maar om loze verkiezingsbeloften.  "Ik hoor Theo Frankcen dat graag zeggen, maar ik zou het hem liever zien doen.

"Hij bepleit dat standpunt helemaal niet in zijn eigen regering. Ik denk dat de verkiezingen voor de deur staan en hij zijn zwak beleid probeert te camoufleren door nu stoere uitspraken te doen", zegt Van Grieken. "Francken maakt geen werk van het actief opsporen van illegalen.  80 procent van de mensen die een uitwijzingsbevel krijgen, leggen dat gewoon naast zich neer."  

Open VLD en de oppositiepartijen SP.A en Groen wensen niet te reageren. De socialisten en de groenen wachten het regeringsstandpunt af dat ter sprake zal komen op de Europese top over asiel eind deze maand.

Bekijk hieronder de reacties van Wouter Beke en Kris Peeters:

Video player inladen...

Meest gelezen