Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

China voert nu zelf importheffingen in op Amerikaanse producten

In het handelsconflict met de VS heeft China zijn plannen voor vergeldingsmaatregelen concreet gemaakt. Net als de VS zal China vanaf 6 juli beginnen met het invoeren van douanetarieven ter waarde van 50 miljard dollar, bericht het officiële nieuwsagentschap Xinhua. 

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijdag importheffingen af ter waarde van 50 miljard dollar voor Chinese producten. Het gaat vooral over medische apparatuur, onderwijsmateriaal en spullen die gebruikt worden in de luchtvaart, niet om spullen die doorgaans gekocht worden door consumenten, zoals mobiele telefoons en televisies. De nieuwe belastingen gaan in op 6 juli.

In een tegenreactie liet Peking weten dat er vergeldingsmaatregelen van vergelijkbare omvang komen voor Amerikaanse producten. In eerste instantie voert China heffingen van 25 procent in op 545 goederen ter waarde van 34 miljard dollar. Ook die gaan in op 6 juli. Het begin van de strafheffingen op de overige 114 producten zal later bekendgemaakt worden. Als Amerika extra douanetarieven invoert, waarmee het gedreigd heeft, plant de Chinese regering "meer maatregelen", klinkt het.

Experten zijn bang voor ernstige gevolgen voor de wereldeconomie, als er een spiraal ontstaat waarin wederzijdse handelsbarrières worden opgetrokken. Trump legde eerder al strafheffingen op voor staal en aluminium uit de Europese Unie, Canada en Mexico. De nieuwe douanetarieven tegen China treffen vooral technologieproducten.

Trump zei aan zender Fox News dat hij geen handelsoorlog wil. In één adem zei hij dat China de Verenigde Staten al jaren uitbuit "en de VS het niet langer neemt dat het zijn technologie en intellectuele eigendom door onfaire handelspraktijken verliest".

Meest gelezen