Federale politie zelf op de bon omdat ze met oude diesels in de lage-emissiezone rijden

Het lijkt de wereld op zijn kop, maar de federale politie krijgt boetes omdat agenten met oude voertuigen in de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen rijden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en de federale politie bevestigt dat. De federale politie roept in een brief de agenten op om zoveel mogelijk benzinewagens of recente diesels te gebruiken als ze de LEZ moeten binnenrijden.  

Guy Theyskens van de federale politie bevestigt dat er minstens één boete binnengekomen is voor een dienstvoertuig dat niet voldoet aan de normen van de lage emissiezone in Antwerpen. Sinds maart vorig jaar schrijft Antwerpen boetes uit voor oude, zwaar vervuilende diesels. Brussel start binnenkort met een lage-emissiezone. 

Guy Theyskens zegt dat de federale politie met de stad Antwerpen en Brussel onderhandelt om uitzonderingsmaatregelen te krijgen voor zo'n 60 oude auto's die niet aan de normen voldoen om in de lage-emissiezone te rijden. "Dat is een kortetermijnoplossing," zegt Theyskens. "Op langere termijn zullen wij de oude auto's vervangen door benzinemodellen en hybrides." Het hele wagenpark van de federale politie omvat zo'n 3.400 voertuigen.

"In een interne nota hebben wij het personeel gevraagd om recentere voertuigen te nemen als ze naar een opdracht in die lage emissiezone moeten," zegt Theyskens. 

Geen boete voor prioritaire voertuigen

De uitzondering die gevraagd wordt, gaat specifiek om voertuigen die niet voor prioritaire opdrachten gebruikt worden. Voor prioritaire voertuigen is er al een uitzondering:  voertuigen die voor opdrachten zoals interventies gebruikt worden, staan al op een uitzonderingslijst.  Dat geldt ook voor voertuigen van de recherche.

Meest gelezen