Gewezen Congolese vicepresident Bemba is aangekomen in België

De gewezen Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba is gisteravond aangekomen bij zijn familie in Sint-Genesius-Rode. Het Internationaal Strafhof in Den Haag deelde dat gisteren mee, en een Brussels verantwoordelijke van Bemba's partij, Jean-Jacques Mbungani, heeft het bericht bevestigd. Bemba werd een week geleden vrijgesproken.

Bemba zat meer dan tien jaar vast in Den Haag, maar werd vorige week vrijdag in beroep vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die zijn militie 15 jaar geleden had begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Bemba staat ook nog terecht in een andere zaak, die draait rond de intimidatie en omkoping van getuigen. Maar in afwachting van een definitieve uitspraak in die zaak, kon hij voorlopig vrijkomen.

Bemba had een verzoek ingediend om te worden teruggebracht naar België, en ons land stemde daarmee in. Hij beschikt over een visum waarmee hij 90 dagen kan op Belgisch grondgebied kan verblijven.

Bemba is gisteravond aangekomen in de villa in Sint-Genesius-Rode waar zijn vrouw en vijf kinderen wonen. Het is ook daar dat de voormalige chef van oorlogsmilities in 2008 was opgepakt op vraag van het Internationaal Strafhof. In 2016 werd hij veroordeeld tot 18 jaar cel, maar in beroep volgde dus de vrijspraak.

Meest gelezen