AFP or licensors

Griekse premier Tsipras overleeft motie van wantrouwen over naam Macedonië

De linkse Griekse premier Alexis Tsipras heeft een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. 153 afgevaardigden stemden tegen de motie die door de conservatieve oppositie  was ingediend en 127 afgevaardigden stemden voor. Aanleiding is het geschil tussen Griekenland en Macedonië over het gebruik van de naam Macedonië.

De conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia (ND) had donderdag de motie van wantrouwen ingediend. Ze was van mening dat de regering onder Tsipras geen meerderheid heeft in het parlement om een akkoord met de regering in Skopje te ondertekenen waarmee de al 27 jaar aanslepende ruzie tussen Griekenland en zijn noordelijke buur over de naam Macedonië bijgelegd moest worden.

Macedonië zal zich voortaan Noord-Macedonië noemen en verklaren dat deze naam niets met het hellenistische Macedonië uit de antieke oudheid heeft te maken. Als tegenprestatie wil Athene de weg vrijmaken voor Macedonië om toe te treden tot de NAVO en de EU-toetredingsonderhandelingen -onder zijn nieuwe naam- voort te zetten.

Voor de stemming in het parlement demonstreerden duizenden Grieken die het akkoord met de noorderbuur verwerpen. Zij vroegen om het ontslag van Tsipras.

Het door Tsipras als "historisch" omschreven akkoord zal morgen door de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen ondertekend worden.

Meest gelezen