Video player inladen...

Salvini wil opnieuw schepen van ngo's toegang weigeren: "Bedreig me maar als vader en als minister, ik geef niet op"

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil opnieuw twee schepen van ngo's de toegang ontzeggen tot de Italiaanse havens. Dat heeft hij aangekondigd op Facebook. Intussen nadert de Aquarius, het reddingsschip dat eerder werd geweigerd, stilaan zijn bestemming. Het heeft de Spaanse wateren bereikt en wordt morgenvoormiddag verwacht in Valencia.

In een bericht op Facebook viseert Salvini twee schepen van Sea-Eye en Mission Lifeline, Duitse ngo's met boten die onder Nederlandse vlag varen. Volgens de radicaal-rechtse minister varen de schepen voor de kust van Libië "in afwachting van hun lading mensen, achtergelaten door smokkelaars". "Dat deze heren maar weten dat Italië niet langer medeplichtig wenst te zijn aan illegale immigratie, en dat ze dus maar moeten zoeken naar andere havens om naartoe te varen." 

Salvini besluit zijn bericht met de mededeling "dat ze hem als minister en als vader mogen aanvallen en bedreigen zoveel als ze willen". "Maar ik geef niet op en doe het voor het welzijn van allen".

Aquarius nadert bestemming

Intussen nadert het reddingsschip Aquarius, dat eerder deze week niet mocht aanmeren in Italië, zijn bestemming, de haven van Valencia.

Deze voormiddag was het ter hoogte van de Balearen, tussen Mallorca en Menorca. Toen het schip, en de twee Italiaanse schepen die een deel van de migranten hebben overgenomen, de Spaanse wateren bereikten, werden ze welkom geheten door een schip van de Spaanse marine. 

Morgenvoormiddag moeten de Aquarius en de twee andere schepen aankomen in Valencia. Het eerste schip wordt om 6 uur verwacht, de volgende om 9 en 12 uur.

De mensen op weg naar Valencia zijn afkomstig uit 26 landen: 23 Afrikaanse landen, maar ook Afghanistan, Bangladesh en Pakistan. Onder hen zijn volgens Artsen zonder Grenzen zes zwangere vrouwen, 11 kinderen jonger dan 5 jaar en 123 niet-begeleide minderjarigen.

Spanje heeft laten weten dat het ingaat op het Franse aanbod om vluchtelingen, na onderzoek van hun situatie in Spanje, op te vangen.

Meest gelezen