Video player inladen...

Gedeeltelijk akkoord tussen regering en oppositie in Nicaragua

In Nicaragua hebben de regering en oppositiegroepen een bestand gesloten dat een einde moet maken aan weken van gewelddadige protesten. Daarbij vielen naar schatting 170 doden. Er is nog wel discussie over de vervroeging van de verkiezingen.

Nicaragua wordt al twee maanden geteisterd door gewelddadige protesten. Het protest begon uit onvrede met de plannen van president Daniel Ortega die in de pensioenen wilde snoeien, maar al snel ging het om meer en eisten de demonstranten het vertrek van de president

Onder bemiddeling van de katholieke kerk is er nu enigszins verrassend een akkoord bereikt om een einde te maken aan het geweld en de wegversperringen van de demonstranten af te breken. Bovendien moet een waarheidscommissie het dodelijke geweld van de voorbije weken onderzoeken.

Een akkoord over de vervroeging van de verkiezingen met twee jaar tot maart volgend jaar is er wel nog niet. De bemiddelaars hadden daarom gevraagd, maar Ortega lijkt daar niet op te willen ingaan.

Het bestand werd overigens vanavond al een eerste keer geschonden. Bij confrontaties tussen demonstranten en knokploegen die verbonden zijn met de Sandinistische partij van de president zijn opnieuw acht doden gevallen.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen