domein Saint-Michel Freyr

Pairi Daiza doet nu ook aan bosbeheer in Ardennen

Voorzitter Eric Domb van Pairi Daiza Foundation en de Waalse minister van Natuurbehoud René Collin hebben een beheerscontract ondertekend voor het domein van Saint-Michel Freyr, een bos van bijna 1.645 hectare dat zich uitstrekt over de gemeenten Tenneville, Saint-Hubert en Nassogne. Het is de eerste keer dat het Waals Gewest het beheer van een bos deelt met een stichting van openbaar nut, zo meldt Pairi Daiza in een persbericht.

 Het bos van Saint-Michel Freyr is eigendom van het Waals Gewest. Het Gewest slaat nu de handen in elkaar met Pairi Daiza om er opnieuw "een vrijer en wilder bos" van te maken. Beide partijen tekenden een contract voor 20 jaar. "Het project moet een zo goed mogelijk evenwicht vinden tussen de biologische noden van het bos en de menselijke activiteit", legt Domb uit.

Eric Domb (l vooraan) en René Collin en Benoît Lutgen (r vooraan)

Onder de hoede van het Waalse Departement Natuur en Bossen (DNF) en een team wetenschappers, dat wordt samengesteld door Pairi Daiza Foundation, wordt de komende twee jaar een masterplan uitgewerkt. Bedoeling is een zachter beheer, dat meer rekening houdt met het ritme van de natuur en dat de biodiversiteit in ere herstelt. Zo hopen de beheerders op termijn soorten terug te vinden waarvan de situatie benard is, zoals vlinders en vleermuizen.

Ze mikken ook op een "diffuus toerisme", met zones die vrij toegankelijk zijn, andere enkel met gids en nog andere waar de toegang verboden is. Anderzijds wil men ook webcams plaatsen zodat iedereen online het wel en wee in het bos kan observeren.

 Domb beklemtoont dat Pairi Daiza geen winst nastreeft. "Wij verwachten geen enkele return on investment. Ik ben een bescheiden, maar enthousiast liefhebber van bossen die wetenschappers wil verzamelen rondom een project."

Ook Collin is enthousiast. "Ik wil met dit experimenteel project aantonen dat een partnerschap tussen de savoir faire van de DNF en de expertise van een private speler de biodiversiteit, het wetenschappelijk onderzoek en de toeristische aantrekkingskracht ten goede kan komen."

Meest gelezen