Video player inladen...

Bestand overeengekomen in Nicaragua, beide partijen roepen op gewelddadigheden te stoppen 

Na wekenlange conflicten zijn de regering en de burgerlijke oppositie in Nicaragua een bestand overeengekomen. Gisteren  werden de vredesgesprekken tussen beide partijen hervat, onder aanvuring van de katholieke Kerk.  Het was dan ook een woordvoerder van de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie die het nieuws over het bestand officieel bekendmaakte.

Er is ook een akkoord bereikt om de wegversperringen van de demonstranten af te breken. Bovendien moet een door internationale waarnemers ondersteunde waarheidscommissie het geweld van de afgelopen weken onderzoeken.

Daarvoor wil de regering enkel vertegenwoordigers van de VN-Mensenrechtencommissie, de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten IACHR en de EU in het land toelaten. De gesprekken zouden dit weekend voortgezet worden.

Zware protesten, twee maanden lang

De onrust in Nicaragua heeft ruim twee maanden geduurd. Gewelddadige confrontaties tussen demonstranten, die tegen de autoritaire president Daniel Ortega de straat optrekken, en diens knokploegen en de politie escaleerden steeds verder. Sinds half april zijn volgens activisten bijna 200 mensen omgekomen, de regering spreekt van 46 doden.

Het nationale protest werd oorspronkelijk veroorzaakt door een geplande sociale hervorming. Ortega annuleerde die hervorming weliswaar maar de bevolking eist inmiddels ook persvrijheid en het aftreden van Ortega en zijn echtgenote, vicepresidente Rosario Murillo.

Video player inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen