Videospeler inladen...

Verenigde Staten scheiden in zes weken tijd 2.000 migrantenkinderen van hun ouders

Sinds midden april hebben de Verenigde Staten aan de grens met Mexico bijna 2.000 kinderen gescheiden van hun ouders. Het Amerikaanse  ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het cijfer gisteren bekendgemaakt. De praktijk past in het nultolerantiebeleid ten opzichte van illegale migratie vanuit Mexico, maar stuit op steeds meer verzet. 

De regering-Trump begon in het voorjaar met haar nultolerantiebeleid: migranten die de VS illegaal binnenkomen vanuit Mexico worden strafrechtelijk vervolgd. Volwassenen worden naar de gevangenis gestuurd, hun kinderen van hen gescheiden. Zij worden verwezen naar het ministerie van Volksgezondheid, en vervolgens geplaatst in opvangcentra - lege hotelcomplexen, failliete supermarkten of geïmproviseerde tentenkampen - of bij pleeggezinnen. 

Tussen 19 april en 31 mei zijn op die manier al 1.995 kinderen van hun ouders gescheiden, blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren heeft vrijgegeven. 

Over de leeftijd van de kinderen wordt geen informatie gegeven, maar het ministerie spreekt wel tegen dat baby's van hun moeder worden gescheiden.

Protest

De praktijk stuit op veel protest. De Verenigde Naties hebben de VS al opgeroepen om ermee op te houden. Oppositieleidster Nancy Pelosi van de Democraten noemt de aanpak "beschamend". Eergisteren werd in bijna 50 Amerikaanse steden betoogd tegen het scheiden van gezinnen.  

Justitieminister Jeff Sessions kwam al onder vuur te liggen nadat hij uit de Bijbel had geciteerd om het optreden tegen migranten te rechtvaardigen.

"Ik zou u kunnen verwijzen naar apostel Paulus en zijn duidelijk en wijs gebod dat het nodig is om de wetten van de regering te gehoorzamen, want het is God die ze uitgevaardigd heeft om orde te garanderen", zei Sessions. Dezelfde Bijbelverzen werden destijds gebruikt om de slavernij in het zuiden te rechtvaardigen.

Meest gelezen