Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Vranckx: jongens achter tralies

Jake was 14 jaar toen hij opgesloten werd in een jeugdinstelling. Hij belandde in de isolatiecel. Toen hij daar in opstand kwam, kreeg hij rake klappen. Beelden van het geweld zorgden voor beroering in Australië.

Net als vele andere Aboriginaljongeren die in de cel belanden, lijdt Jake aan een ziekte die vaak veroorzaakt wordt door alcoholmisbruik van de moeder tijdens de zwangerschap: het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). De ziekte veroorzaakt intellectuele, sociale en fysieke beperkingen.

Door sociale achterstand is alcoholverslaving een groot probleem bij Aboriginals. Negentig procent van de gevangenen in het noorden van Australië zijn Aboriginals. Daarvan lijdt veertig procent aan FAS.

"De meesten hebben nooit een diagnose gekregen laat staan een therapie die hen misschien uit de gevangenis had kunnen houden", zegt dokter James Fitzpatrick, die gelooft dat er een verband is tussen FAS en criminaliteit. Jake is intussen 17 jaar en hij is vrij. Hij vertelt in deze aflevering van "Vranckx" zijn verhaal aan reporter Sophie Morgan. 

Meest gelezen