Video player inladen...

14% minder dieren in Vlaamse asielen in 2017

Het aantal dieren in Vlaamse asielen is vorig jaar gedaald met 14%. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Dierenminister Ben Weyts.  Het aantal zwerfkatten in asielen is zelfs gedaald met 30% en het aantal spuitjes voor zwerfkatten met 41%. Weyts ziet hierin de bevestiging dat zijn aanpak werkt. In 2017 kwamen er 24.607 dieren in een asiel terecht.

In 2017 zijn er opvallend minder dieren terechtgekomen in een asiel (-14%). In 2016 was er al een soortgelijke daling (-16%). Vooral minder zwerfkatten kwamen in asielen terecht: -30%. De cijfers zijn een optelsom van 77 dierenasielen in Vlaanderen. “In asielen kan je vaak zien wat er in de wereld van het dierenwelzijn beweegt en wat moet worden bijgestuurd”, vindt Weyts. In 2017 kwamen er 24.607 dieren in een asiel terecht waaronder 12.558 katten en 5.530 honden. 

Minder spuitjes

In de asielen hebben vorig jaar ook minder dieren een spuitje gekregen. Het aantal geëuthanaseerde dieren daalde met 5%. De daling is sterk bij katten (-30%), maar nog meer bij (apart getelde) zwerfkatten (-41%).

Het Vlaamse Dierenwelzijnsbeleid heeft de voorbije jaren een beleid gevoerd om de (zwerf)kattenpopulatie onder controle te krijgen. Ben Weyts: “ Ik hoop dat de cijfers in de komende jaren nog sterker zullen dalen. Sinds 1 april van dit jaar vragen we bijvoorbeeld van elke gemeente om een lokaal zwerfkattenbeleid uit te werken”.

Minister Weyts adopteerde zelf een kat en hond uit een asiel

Weyts lanceert een oproep aan de Vlamingen: wie een dier in huis wil halen, moet zeker een kijkje gaan nemen in een dierenasiel . De Dierenminister haalde zelf een asielkat en een asielhond in huis. “Ik kan zelf getuigen dat je met wat geduld je beste vriend kan vinden in een dierenasiel " zegt Weyts. “Dus, al wie een dier in huis wil halen: ga een kijkje nemen in het asiel”.

Meest gelezen