Jonas Hamers / ImageGlobe

Milieuorganisatie: "België heeft geen samenhangende strategie om klimaatdoelstellingen te halen"

België gaat er, net als sommige andere Europese landen, hoogstwaarschijnlijk niet in slagen om de afgesproken maatregelen van de klimaatakkoorden van Parijs te halen. Dat blijkt uit een rapport van Climate Action Network (CAN). CAN is de belangrijkste ngo-stem op vlak van klimaat in Europa. In de ranking van de landen die inspanningen doen om de vooropgestelde klimaatdoelstellingen te halen, staat België op de 15e plaats van de 28 onderzochte landen.  In dat rapport krijgt ons land ferme opmerkingen.

CAN publiceert vandaag een nieuw rapport. CAN is de Europese koepel van alle niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die met klimaat bezig zijn.

De bedoeling van het rapport is te onderzoeken welke EU-lidstaat erin slaagt zijn klimaatmaatregelen bij te stellen volgens de afgesproken klimaatakkoorden in Parijs in 2015. 

De belangrijkste maatregelen om de doelstellingen van Parijs te behalen zijn het beperken van CO2 uitstoot, het ontwikkelen van hernieuwbare energie en het verminderen van energieverbruik. 

België doet het in deze ranking slecht en krijgt in het rapport ferme opmerkingen.

"België gaat heel waarschijnlijk de afgesproken klimaatdoelstellingen tegen 2020 niet halen." Zo staat het in het rapport van CAN. "De CO2-uitstoot is gestegen tegenover 2014, vooral in de transport- en bouwsector.  Hoogstwaarschijnlijk gaat België ook de doelstellingen voor hernieuwbare energie niet halen."

"Met vier bevoegde overheden voor het klimaatbeleid heeft België geen samenhangende strategie om de uitstoot terug te dringen.  In tegenstelling tot de andere Beneluxlanden heeft Belgie zijn klimaatdoelstellingen niet verstrengd, wat nodig is om de doelstellingen van Parijs te halen," aldus CAN.

De landen die volgens het rapport goed op schema zitten om de klimaatdoelstellingen te halen, zijn Zweden, Portugal, Frankrijk, Nederland en Luxemburg. Bij de landen die het slechter doen dan België zitten Polen, Ierland, Estland en Bulgarije. Zweden scoort 77%, Polen 16%, België 35%.

Aanbevelingen

CAN heeft voor België een aantal aanbevelingen:  

  • België moet een duidelijk plan ontwikkelen om ten laatste tegen 2050 de uitstoot van koolstof te herleiden tot nul.
  • België moet intern de samenwerking verbeteren tussen Vlaanderen, Wallonië, het Brusselse Gewest en de Federale overheid. Ze moeten allemaal hun verantwoordelijkheid nemen om maatregelen te nemen tegen de stijgende CO2-uitstoot.
  • België moet een tandje bijsteken in de productie van hernieuwbare energie en in de vermindering van het energieverbruik. Er is een samenhangend energieplan nodig om de nucleaire uitstap op te vangen zoals beslist werd in 2003.
  • België moet meedoen met de bijgestelde klimaatdoelstellingen tegen 2030 zoals die door het Europese Parlement opgemaakt werden, zoals andere lidstaten die een strengere klimaatambitie nastreven, ook doen. 

Bescherming tegen natuurrampen

De afgesproken klimaatmaatregelen in Parijs zijn nodig als we willen dat de gemiddelde temperatuur op jaarbasis wereldwijd niet meer dan 1,5 ° Celsius stijgt. Dat is een belangrijke stap om onze planeet te behouden in de staat waarin we ze nu kennen en om natuurrampen in de toekomst te beperken. Zowel bij ons als in de rest van de wereld.

CAN-directeur Wendel Trio was te gast in "De ochtend". U kan het gesprek hier beluisteren.

Meest gelezen