Video player inladen...

Primeur in Groot-Brittannië: jongen (12) met zware epilepsie mag cannabisolie gebruiken

De Britse regering heeft voor het eerst een 12-jarige jongen met zware epilepsie de uitzonderlijke toestemming gegeven om cannabisolie te gebruiken. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid spreekt van een noodgeval. Ook in ons land is het middel nog altijd verboden, want het wordt beschouwd als een gevaar voor de volksgezondheid.

Maandag landde de Noord-Ierse Charlotte Caldwell, de moeder van de 12-jarige epilepsiepatiënt Billy, op de luchthaven van Heathrow bij Londen. In haar koffer: de medicinale cannabisolie die ze had gekocht in Canada om haar zoon de komende zes maanden te behandelen. 

De jongen krijgt tientallen tot zelfs 100 epilepsieaanvallen per dag. Tijdens een verblijf in Canada twee jaar geleden was gebleken dat zulke cannabisolie bij hem bijzonder goed helpt om zulke aanvallen te voorkomen.

Maar de olie, die het verslavende element THC (tetrahydrocannabinol) bevat, is al verboden in het Verenigd Koninkrijk sinds 1971. Daarom confisqueerde de douane de lading van Caldwell onmiddellijk bij aankomst op de luchthaven, tot wanhoop van Caldwell. 

Uitzondering

Zij trok daarop naar het minister van Binnenlandse Zaken, die haar vraag om een uitzondering te verlenen eerst afwees, maar naarmate de week vorderde voorzichtig bijdraaide onder druk van medische experts en de publieke opinie. 

Dit is een zeer complexe situatie, maar onze onmiddellijke prioriteit is ervoor te zorgen dat Billy de meest effectieve en zo veilig mogelijke behandeling krijgt

Brits minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid

Gisteren raakte uiteindelijk bekend dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid voor Billy voor het eerst een wettelijke uitzondering verleent op het verbod op het gebruik van cannabisolie. "Dit is een zeer complexe situatie, maar onze onmiddellijke prioriteit is ervoor te zorgen dat Billy de meest effectieve en zo veilig mogelijke behandeling krijgt", zegt Javid daarover.

Voor Billy's moeder is de strijd hiermee trouwens niet afgelopen. "Door mijn ervaring twijfel ik er niet aan dat Binnenlandse Zaken geen rol meer mag spelen in de vraag of bepaalde medicatie al dan niet mag voor zieke kinderen in ons land", stelt ze in de Britse pers. "Kinderen sterven in ons land en dat moet nu stoppen." (zie video hieronder)

Video player inladen...

Hoe zit het bij ons?

Dezelfde discussie werd nog niet zo lang geleden ook in ons land gevoerd rond een meisje van 9 met zware epileptische aanvallen. Dankzij cannabisolie zouden die aanvallen verdwijnen. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zei daarover dat "zomaar cannabisolie legaliseren een gevaar zou betekenen voor de volksgezondheid". Ze wil het gebruik ervan enkel toestaan als er wetenschappelijk bewijs is dat cannabisolie niet schadelijk is.

Over de vraag of cannabisolie effectief werkt, is het onderzoek ook nog gaande. De eerste resultaten wijzen alvast op een positief effect bij "sommige" kinderen met epilepsie. Lagae suggereert wel te wachten op olie die enkel CBD (cannabidiol) - en dus geen verslavend THC bevat - én die farmacologisch getest is. Die zou er binnen 1 à 2 jaar kunnen zijn in ons land.

Want olie mét THC, "dat willen we echt niet geven aan kinderen met epilepsie", zei kinderneuroloog Lieven Lagae van het UZ Leuven in april. Hij zegt daarvan al ernstige bijwerkingen te hebben gezien. Dat ouders het recht in eigen hand nemen en cannabisolie in het buitenland aanschaffen, vindt hij daarom zorgwekkend. "Het gevaar schuilt in het feit dat de cannabisolie die nu gebruikt wordt, vaak niet gecontroleerd is. We weten in vele gevallen dus niet welke concentraties er aanwezig zijn."

Meest gelezen