Duitse rappers niet vervolgd voor teksten over Holocaust

Twee Duitse rappers die een tijdje terug veel opschudding veroorzaakten met teksten over de Holocaust, hebben de wet niet overtreden. Dat heeft het Duitse gerecht geoordeeld. Hun teksten zijn weliswaar onsmakelijk, maar ze ontkennen de Holocaust niet.

Twee maanden geleden ontstond in Duitsland commotie toen de rappers Farid Bang en Kollegah in de prijzen vielen met hun meest recente album. In hun teksten staan twijfelachtige passages over de Holocaust, zoals "Mijn lichaam is strakker dan dat van een Auschwitz-gevangene" en "Zorg weer voor een holocaust, kom maar op met die molotov".

Verschillende winnaars stuurden uit onvrede hun prijzen terug en onder andere bondskanselier Angela Merkel reageerde afwijzend. Er werden ook klachten ingediend bij het Duitse gerecht. Dat heeft nu geoordeeld dat de twee rappers de wet niet overtreden hebben met hun teksten.

"Onsmakelijk, maar geen ontkenning van de Holocaust"

Volgens het Openbaar Ministerie in Düsseldorf zitten de nummers weliswaar vol met vulgaire, vrouwonvriendelijke uitspraken en allerlei geweld- en seksfantasieën, maar die teksten vallen onder de uitingsvrijheid van kunstenaars. De rappers zijn dus niet strafbaar.

OM-woordvoerder Ralf Herrenbrück zei aan Duitse media dat de vergelijking met een kampgevangene onsmakelijk is, maar dat er van Holocaustontkenning geen sprake is. Ook is het geen steunbetuiging aan of bagatellisering van het nazibewind en de genocide op de Joden.

De twee rappers hebben na de hele heisa gezegd dat ze een bezoek zouden brengen aan het concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau. Dat vond vorige week donderdag plaats. Ze legden er bloemen neer aan het gedenkmonument.

Meest gelezen