Eerste steen gelegd voor Levendale in Merchtem

Aan de Reedijk in Merchtem is dit weekend de eerste steen gelegd van het woon- en begeleidingscentrum Levendale. Er zullen vanaf eind volgend jaar 14 volwassenen met een mentale beperking terechtkunnen. Het bouwdossier legde 11 jaar lang een lijdensweg af.

Levendale is een door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap erkende instelling die dienstverlening aanbiedt voor volwassenen met een beperking. "In het nieuwe gebouw komen er veertien bewoners die er 24 op 24 en zeven op zeven zullen verblijven”, kondigt directeur Danny Vanderstappen aan. “Het gaat om mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking, die dag en nacht opvang en toezicht nodig hebben. We hebben in het gebouw de nodige voorzieningen zoals een ruime polyvalente ruimte, om een zinvolle dagbesteding te kunnen aanbieden."

Lijdensweg

Levendale kijkt al sinds 2007 uit naar de nieuwbouw in Merchtem. Maar het dossier legde een lange weg af. "In die periode van 11 jaren werden subsidies toegekend en ook weer afgenomen", weet Danny Vanderstappen.  "Ook problemen met de regels rond ruimtelijke ordening vertraagden de plannen. Die vertragingen waren een lijdensweg, maar dat vergeten we nu graag door die eerste steen te leggen.”

Nog even doorbijten

De eerste bewoners kunnen eind 2019 hun intrek nemen. De kostprijs wordt voorlopig geraamd op 2,5 miljoen euro. De Vlaamse Overheid komt voor 1,3 miljoen euro tussen en de Nationale Loterij sponsort 250.000 euro. De rest werd gefinancierd met onder meer de opbrengsten van benefietacties en andere sponsoring.  

Meest gelezen