"Grote aantallen vluchtelingen uit Bangladesh op Aquarius" blijken er maar drie te zijn: Francken past foute tweet aan

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een tweet aangepast waarin hij het had over het aantal vluchtelingen uit Bangladesh die met de Aquarius naar Spanje zijn gebracht. Eerst had hij het over "grote aantallen", maar toen bleek dat het maar om drie mensen ging, paste hij zijn tweet aan.  

"Illegale migranten die in Spanje aankomen: er zitten grote aantallen bij uit Bangladesh. Dat is 9.000 km van Libië + er is GEEN oorlog. Zij vliegen via Turkije naar Tripoli en dan via boot naar de EU. Welke recht hebben zij om zo in EU te komen? Waar zijn we toch mee bezig? !", tweette Francken, daarbij even later in een nieuwe tweet opmerkend dat de erkenningsgraad van asielzoekers uit Bangladesh vorig jaar 3,7 procent bedroeg.

Nadat Malta en Italië hadden geweigerd om de Aquarius te laten aanmeren, arriveerde de Aquarius zondagochtend in Valencia. Aan boord van het reddingsschip en twee escorterende boten bevinden zich 629 mensen uit 26 landen die op zee werden gered. De Spaanse regering deelde vrijdag mee dat ze de situatie van de opvarenden geval per geval gaat bekijken.

Volgens de BBC, die Spaanse bronnen citeert, komen de meeste opvarenden van de Aquarius uit Afrika, vooral uit Soedan (150) en Nigeria (150), gevolgd door enkele tientallen uit Eritrea, Zuid-Soedan en Algerije. Voorts is er sprake van een handvol vluchtelingen uit Afghanistan, Pakistan en Bangladesh. Artsen Zonder Grenzen zegt dat er van de 629 geregistreerde vluchtelingen er maar drie uit Bangladesh komen.

 Intussen heeft Francken zijn tweet aangepast en zegt hij dat "er ook illegale migranten uit Bangladeh" op de Aquarius zaten. Hieronder de twee versies van de tweet:

"Standpunt N-VA mainstream in Europa"

N-VA-voorzitter Bart De Wever (N-VA) zei vanmiddag in VTM NIEUWS dat de meeste mensen op die boten geen asiel zullen krijgen. Hij gaf ook rugdekking aan Francken, die er dit weekend voor pleitte om iedereen die illegaal - via boten of een andere manier - de Europese Unie probeert binnen te komen het recht op asiel te ontzeggen.

Als de mensen niet meer in Europa geraken, zullen ze geen pogingen meer doen

Volgens De Wever zijn de migratiestandpunten van zijn partij intussen "mainstream" geworden in de Europese Unie. "Die miserie op zee is een menselijke schande. Dat is mensenhandel, mensensmokkel. Daar moet Europa een einde aan maken. Als mensen niet meer in Europa geraken, zullen ze geen pogingen meer doen", stelt hij.

Volgens De Wever staat Europa op een zucht van een kentering in zijn aanpak van de migratiekwestie. Het komt er volgens hem dan ook op aan dat de Belgische regering op het Europese toneel "de juiste standpunten" inneemt. "We hebben binnen de regering ook nog ons werk te doen", verwees de N-VA-voorzitter naar de kritiek van CD&V op de stellingnames van Francken.

Meest gelezen