AFP or licensors

Nieuwe aanslag in Afghanistan eist minstens 14 levens, taliban willen wapenstilstand niet verlengen

Het staakt-het-vuren in Afghanistan is opnieuw verstoord door een aanslag. Bij die aanslag, in het oosten van Afghanistan, zijn zeker 14 doden en 45 gewonden gevallen. Het dodental van de aanslag van IS gisteren, is intussen opgelopen tot 36. Intussen hebben de radicaal-islamitische taliban laten weten dat ze hun driedaagse wapenstilstand niet willen verlengen.

De nieuwe aanslag, de tweede in twee dagen tijd, in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar, zou gericht zijn tegen een bijeenkomst van de taliban en regeringsfunctionarissen in het bureau van de gouverneur, waar feestelijkheden aan de gang waren. 

Het dodental van de zelfmoordaanslag van IS gisteren, ook gericht tegen een soortgelijke bijeenkomst, is intussen opgelopen tot 36. Afghanistan is een van de nieuwe actieterreinen van IS geworden sinds de terreurorganisatie bijna volledig is verslagen in Syrië.

De taliban hebben intussen laten weten dat ze hun driedaagse wapenstilstand in Afghanistan niet verlengen. "Het bestand eindigt vandaag", klinkt het. Daarmee wijzen de taliban ook een vredesvoorstel van president Ashraf Ghani van de hand, die gisteren had aangekondigd de wapenstilstand te willen verlengen. Die zou dan tot 20 juni duren. Ghani spoorde de taliban ook aan niet voort te vechten en te onderhandelen. De VS, de EU en de VN en vele regeringen hadden het voorstel gesteund.

De taliban waren na de aanvankelijk eenzijdig verklaarde wapenstilstand van de regering akkoord gegaan met drie geweldloze dagen tijdens het einde van de vastenmaand van vrijdag tot zondag. 

Meest gelezen