Video player inladen...

Wanneer gaat N-VA voor nieuwe staatshervorming? "Geen muizenstapjes meer, alleen als we grote omslag kunnen maken"

De N-VA wil nog altijd de stap zetten naar het confederalisme, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgois in "De zevende dag" op Eén. "Als we na de federale verkiezingen in 2019 voortregeren met Michel-II is er geen tweederdemeerderheid en is een nieuwe grote staatshervorming niet aan de orde. Maar we moeten de strategie op langere termijn bekijken: geen muizenstapjes meer, maar ineens een grote omslag."

Bij de laatste federale verkiezingen in 2014 koos de N-VA ervoor om geen prioriteit te schenken aan een nieuwe grote staatshervorming, maar aan sociale en economische hervormingen die meer noodzakelijk waren. Nu de volgende federale verkiezingen in zicht komen, is de vraag wat de N-VA dan zal doen met haar plannen voor confederalisme. In Het Laatste Nieuws gisteren liet voorzitter Bart De Wever optekenen dat "als we mathematisch kunnen doorgaan met Michel-II, het confederalisme voorlopig geen noodzaak is, zoals het dat ook de voorbije vijf jaar niet geweest is."

"De lijn van onze partij was en is nog altijd hetzelfde: de stap naar het confederalisme", reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois in "De zevende dag" op Eén. "Wij willen nog één grote laatste hervorming realiseren, niet altijd maar kleine stapjes. De laatste staatshervorming uit 2012, denk hoe die verlopen is. Dat waren geen homogene pakketten en die leidde ook niet tot verantwoordelijkheid. Zoiets willen we niet meer. De volgende staatshervorming, dat moet een grote omslag zijn."

"Discussie aangaan, maar niet om federaal beleid te voeren dat mee bepaald wordt door de PS"

Om de stap naar het confederalisme te kunnen zetten, moet de grondwet aangepast worden en daar is een tweederdermeerderheid voor nodig. "Dat is de enige manier om zoiets te realiseren en dan komt ook de PS aan tafel. We willen opnieuw de discussie aangaan, maar niet om een federaal beleid te voeren dat door de PS mee bepaald wordt, waar ze de hervormingen die wij de afgelopen jaren realiseerden, weer in vraag gaat stellen."

Mogelijk kiezen we in 2019 opnieuw voor communautaire stilstand, maar dat verandert niets aan het DNA van onze partij. Wij willen confederalisme.

Geert Bourgeois

Als het na 2019 opnieuw enkel een coalitie met de MR zou zijn, is er geen tweederdermeerderheid, dus is het confederalisme niet aan de orde, zegt Bourgeois. "Dat is een keuze die we moeten maken, die land zit nu eenmaal zo in elkaar. Ik zie geen andere mogelijkheid op dit moment."

Betekent weer in zee gaan met de MR dan opnieuw vijf jaar communautaire stilstand? "We hebben die keuze gemaakt in 2014, mogelijk maken we die in 2019 opnieuw. Maar dat verandert niets aan het DNA van onze partij, aan onze vraag voor confederalisme. Het is een strategie die je op lange termijn moet bekijken: je moet kijken wanneer het moment daar is, in plaats van muizenstapjes te zetten."

Bekijk hier het gesprek met Vlaams minister-president Geert Bourgois over confederalisme in "De zevende dag"

Video player inladen...

Meest gelezen