Video player inladen...

Spanje, Italië of Griekenland: wie vangt de meeste migranten op?

Dat het reddingschip Aquarius, met 629 vluchtelingen aan boord, niet mocht aanmeren in een Italiaanse haven, heeft veel te maken met de nieuwe Italiaanse regering die vindt dat het land niet langer alleen moet opdraaien voor het opvangen het grootste deel van de illegale migranten die de Middellandse Zee oversteken. Klopt dat beeld en hoe zit het met de opvang van vluchtelingen in Spanje en Griekenland? Bert De Vroey zocht het uit.

"Het klopt dat Italië de laatste jaren de meeste migranten heeft opgevangen", zegt De Vroey, "maar als we naar dit jaar kijken, dan krijgen we toch een ander beeld." Ook in Spanje komen er veel mensen aan, al komt dat zo niet in de pers. De voorbije dagen zijn er zo meer dan 900 mensen opgepikt uit 68 bootjes die vanuit Marokko Spanje probeerden te bereiken.

We zien dat er dit jaar al bijna 11.792 mensen zijn aangekomen in Spanje, en dat cijfer zit de laatste tijd weer in de lift. In Italië ligt het cijfer een beetje hoger. Dit jaar zijn er 14.330 vluchtelingen opgevangen, maar opmerkelijk is dat, ondanks de overeenkomst met Turkije, er meer dan 17.883 mensen naar Griekenland zijn getrokken. Het gaat dan zowel om mensen die over zee als over land komen.

Aankomsten over zee (International Organisation for Migration) 

"Als we de (onvolledige) cijfers van dit jaar vergelijken met die van de vorige jaren, dan zien we dat het aantal mensen dat via de zee in Europa aankomt verder blijft afnemen", zegt De Vroey. Toch leeft het migratiedebat in verschillende Europese landen momenteel meer dan ooit.

"Dat heeft wellicht te maken met politieke en electorale overwegingen. In Italië heeft het succes van de Lega bewezen dat een anti-migratie-politiek aanslaat. Hetzelfde geldt voor het Duitse Beieren, waar er in oktober deelstaatverkiezingen zijn en het is niet verboden te denken dat door de gemeenteraadsverkiezingen in ons land het thema hier ook hoog op de agenda staat", zegt De Vroey.

VIDEO: Onze buitenlandreporter Bert De Vroey geeft in "Het journaal" meer uitleg bij de cijfers

Video player inladen...

Meest gelezen